Većina ljudi kada se pomene kefir, seti se jogurta, međutim mali broj njih zapravo zna da je kefir odlično sredstvo koje se može koristiti za jačanje imuniteta i skidanje kilograma.
Kefir predstavlja mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mlečnog šećera. U kefiru se za razliku od jogurta, javljaju kefirne gljive, o čemu pišu i naši saradnici sa portala Majka Priroda.
O svim prednostima kefira, zašto je pogodan protiv alergija, kako utiče na mršavljenje, imunitet, saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Navike koje štetno utiču na lepotu i zdravlje
Kefirne gljive predstavljaju male kefirne gljive koje svojim izgledom imaju sličnosti sa karfiolom. Ove gljive su još poznate i pod nazivom „tibetanske gljive“. Kefir vodi poreklo iz Jugoistočne Azije i Istočne Evrope.
Kefir za zdravlje
Kefir se može korisiti u razne svrhe. Ova namirnica može se koristiti kao antibiotik, za astmu i alergije, u borbi sa osteoprorzom, preporučuje se da ga koriste osobe koje su netolerantne na laktozu.
Kefir kao antibiotik
Kefir ima antibiotska svojstva i ima sposobnost da se bori protiv infekcija, a takođe može da umanji razvoj štetnih bakterija kao što su Ešerihija koli, Salmonela i druge. On je bogat mlečnom kulturom Lactobacillus kefiri koja u mnogome pomaže u borbi protiv mikroorganizama.
Kefir protiv astme i alergije
Najčešći uzrok nastajanja alergija, koje se skrivaju i koje se slabo mogu detektovati, oslabljen imuni sistem. Imuni sistem možete ojačati ako konzumirate kefir.
Kefir protiv osteroporoze
Kefir je bogat kalcijumom i stoga je dobar za regeneraciju i očuvanje zdravlja kostiju i naročito pojave osteroporoze, a takođe se može reći da je kefir dobar i za sprečavanje nastanka određenih tumora u telu.
Kefir za mršavljenje
Kefir se takođe vrlo dobro pokazao i kod mršavljenja i dijeta. Verovatno ste nekada čuli za kefir dijetu. Postoji nekoliko varijanti kefir dijete kao što su mono- kefir dijeta ivoćna kefir dijeta.
Kod mono- kefir dijete, kefir je jedina namirnica koju ćete piti u toku dijete. Pije se oko 1,5 litara ovog napitka u periodu od 3 dana. Potrebno je da vodite računa o tome da imate redovne obroke i da Vam obroci budu u jednakim intervalima jedan od drugog. Ipak koliko god da je ova namirnica zdrava, nije preporučljivo da konstantno jedete samo jednu namirnicu, stoga je ova dijeta kratkoročna. Uz pomoć ove dijete možete izgubiti nekoliko kilograma za kraći vremenski period.
Voćna kefir dijeta, predstavlja drugu vrstu dijete koja je malo složenija od mono-kefir dijete, jer se pored kefira može koristiti razno voće. Ova varijanta smatra se malo boljom jer tokom nje možete uneti više hranljivih materija. Najpreporučljivije je kombinovati je sa jabukama. Odnos ove dve namirnice je 1:1 što znači da na 1 litar kefira morate pojesti 1 kilogram jabuka u toku jednog dana.
Još jedna bitna napomena za one koji žele da smršaju kefir dijetom. Zabranjeno je da kombinujete kefir sa grejpfrutom, bananama ili krastavcem, jer jednostavno nisu dobri za zdravlje kada se koriste u kombinaciji.
Kako napraviti kefir kod kuće
Ovaj proizvod je veoma dobar i koristan, jer ga mogu gotovo svi koristiti od male dece pa do odraslih ljudi i trudnica. Nije štetan po zdravlje, može se nabaviti svuda, a takođe se može i napraviti kućna varijanta ove namirnice koja može u potpunosti da zameni onu iz prodavnice.
Za pravljenje kefira u kućnoj varijanti, najbitniji sastojak koji morate spremiti je kefirna gljiva. Postoje dve varijante pravljenja kefira i to su mlečna i vodena varijanta. Mi ćemo sa Vama podeliti recepte za obe varijante pa se Vi sami opredelite za onu koja Vam se više sviđa.
Foto: izvor
Mlečni kefir
Ovaj kefir predstavlja onu pravu i najzdraviju varijantu po tradicionalnoj recepturi. Kao što mu i sam naziv kaže glavni sastojak ovog kefira je mleko. Obično se u pravljenju koriste kravlje ili kozje mleko.
Kako napraviti ovaj kefir?
Vrlo je jednostavno i lako. Pripremite sledeće sastojke:
• ½ l mleka
• 1 kefirna gljivica
Ubacite u pola litra mleka svoju kefirnu gljivicu i to ostavite da stoji naredna 24 časa na sobnoj temperaturi. Preporučujemo da ovo stavite u staklenu teglu koju ćete zatvoriti poklopcem ili gazom. Posle isteka ovog roka, proverite da li je mleko dobilo gustinu, ako jeste kao što bi trebalo, ovaj napitak koji ste dobili procedite kroz plastičnu cediljku. Gljivicu koju ste prethodno stavili izvadite i ostavite, jer je i sledeći put možete slobodno koristiti za pravljenje kefira.
Važna napomena za sve one koji će spremati ovaj kefir kod kuće. Nemojte koristiti metalno posuđe niti pribor, poklopce, prilikom mešanja, pravljenja, ceđenja i čuvanja kefira jer mogu da utiču na aktivnost gljivice.
Vodeni kefir
Vodeni kefir predstavlja drugu vrstu kefira koju možete napraviti kod kuće. Ovaj kefir je preporučljiv osobama koji su vegani ili koji iz nekog razloga ne podnose mleko i mlečne proizvode.
Postupak za pravljenje ovog kefira je isti kao i ovaj prethodni, međutim sada će Vam biti potrebni sledeći sastojci:
• Voda
• Kefirna zrnca
• Šećer
Šećer se u ovom receptu pojavljuje jer je gljivici i mikroorganizmima najneophodniji za proces fermentacije, a njega u čistoj vodi nema.
Vodeni kefir možete koristiti za pripremu sokova ili u kombinaciji sa voćem.
Važno je još da znate i sledeće činjenice prilikom spremanja kefira:
1. Poklopac od tegle nemojte skroz zatvoriti jer se prilikom kišeljenja može dogoditi da se gasovi otpuste, tegla može pući
2. Ako koristite vodu, onda koristite vodu koja ne sadrži hlor
3. Nemojte kuvati kefir, jer ćete tako ublažiti njegove zdravstvene prednosti
4. Ako planirate da duže koristite kefirna zrnca, zamrznite ih
5. Za vreme pravljenja kefira, nemojte izlagati teglu na direktnu sunčevu svetlost
Gde nabaviti kefirnu gljivu?
Verovatno ste se zapitali dok ste čitali recept, gde ćete nabaviti kefirna zrnca. Kefir koji ćete kupiti u prodavnici u sebi ne sadrži gljivu koju Vi možete koristiti za razmnožavanje i pravljenje jogurta u kućnoj varijanti. Najbolji način da dođete do ove gljive je da se raspitate kod nekoga ko je već ima ili da potražite putem internet pretraživača, jer sigurno postoji neko ko ovu gljivu poseduje i prodaje.
Kako čuvati kefirnu gljivu?
Svaka gljiva, pa i ova, najviše voli vlagu. Ako ne želite da je odmah iskoristite i napravite kefir, onda je slobodno možete staviti u posudu sa malo mleka. Mleko povremeno promenite. Ako ste rešili da je iskoristite za neku specijalnu priliku koja se neće desiti u skorijem roku, onda je možete zamrznuti.
NE PROPUSTITE: Dnevne navike koje štete vašem zdravlju
Još korisnih tekstova na temu zdravlja, zanimljive zdrave recepte, tekstove na temu lepote, možete pronaći na portalu Majka Priroda.
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari