Suvlaki na grčkom jeziku znači "mali ražnjić", a zapravo je reč o neodoljivim ražnjićima od junetine, piletine i jagnjetine. Mariniraju se u divnoj mirisnoj mešavini od crvenog vina, a zatim pažljivo peku na roštilju. U poznatim grčkim odmaralištima služe ih zavijene u hleb i prelivene različitim vrstama soseva, lukom i zelenom salatom. Ukoliko ste pokušali da ih pripremite kod kuće ali jednostavno nemaju isti šmek i ukus, upoznajemo vas sa originalnim suvlaki receptom.
Ako niste na moru trenutno, ne brinite. Ovaj recept vas vodi direktno na grčka ostrva. U nastavku, sledi originalni recept za suvlaki.
NE PROPUSTITE: BRZA PASTA SA PRŠUTOM, ŠPARGLAMA I PARMEZANOM
Recept koji vam predstavljamo u narednim redovima podrazumeva kliogram mesa po izboru. Možete pomnožiti sastojke prema broju ljudi za koje pripremate obrok, a u proseku se računa oko 350gr mesa po osobi. Preporučujemo vam da otpočnete sa pripremom suvlakija na vreme kako bi meso imalo dovoljno vremena da upije marinadu. Potrebno mu je oko tri do četri sata da dobije specijalan ukus i miris.
Sastojci za marinadu:
Jedna četvrtina šolje maslinovog ulja
Pola šolje crvenog vina
Dve supene kašike isceđenog soka od limuna
Nekoliko listića sušene nane
Jedna kafena kašikica origana
Izmrvite dva lovorova lista na sitne komade
Po želji dodajte nekoliko čenova belog luka ili kafenu kašikicu belog luka u prahu
Priprema
Potrebno je iseckati meso na sitne komadiće i u velikoj činiji ga pomešati sa pripremljenom marinadom. Dopustite mu da odstoji u raskošnoj marinadi do četiri sata kako bi upilo sastojke i zatim možete da krenete sa pečenjem.
Najbolje je koristiti tanke drvene štapiće za pravljene ražnjića i peći ih na tihoj vatri. Možete da ga pečete u rerni, a možete i na roštilju. Suvlaki bi trebalo da je gotov za petnaestak minuta i to je sasvim dovoljno vremena, tako da meso bude sočno.
Kada suvlaki skinete sa vatre poslužite ga u širokom tanjiru sa nekoliko kriški limuna.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU - ZELENA SHAKSHUKA
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari