Ukoliko ste imali prilike da osetite prvo miris, a potom i ukus, ovog neodoljivog slatkog kolača od testa, uvaljanog u cimet, šećer, ili orahe, čokoladu, onda znate šta je ljubav na prvi pogled! Neki ga zovu trdelnik, neki chimney cake, neki chimney rolls, jedni kažu da je poreklom češki, drugi mađarski, treći austrijski, ali ono što je sigurno jeste da je neodoljiv, pogotovo dok je još topao. Asocira na zimu, i već nekoliko godina unazad može i kod nas da se nađe. A ukoliko ste voljni, možete da se upustite u avanturu, i sami isprobate recept.
U nastavku pogledajte kako da lako sami napravite trdelnik!
NE PROPUSTITE: Kremasta i sočna čokoladna torta
Sastojci:
600 g brašna
100 g putera
2 jaja
200 ml mleka
4 kašike šećera
30 g kvasca
vanilin šećer
Po želji mleveni orasi, lešnik, kokos
Priprema:
Prvo zagrejte mleko da bude mlako da dodajte kvasac da nadođe. Kad naraste u drugoj posudi zajedno sa kvascem pomešati sve ostale sastojke. - šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, jaja, puter i na kraju brašno. Dobro umesite testo, pa ostavite na toplom mestu na poraste - posudu pokrijte kuhinjskom krpom.
Kada je testo naraslo, onda ga razvucite da bude debljine ne više od pola cm. Potom ga isecite na trake, kao na fotografiji.
Trdelnik se inače namotava na drveni valjak, ali možete da iskoristite kartonske držaće za ubruse koje ste dobro umotali u aluminijumsku foliju. Testo namotavate na kalupe tako da svaki namoraj blago preklopi prethodni, pa premažite testo otopljenim puterom i uvaljajte u šećer. Kalupe ređate u pleh tako da testo ne dodiruje dno pleha, već da se rolnice oslanjaju na ivice istog.
Pečete na 180 stepeni do 20 minuta. Potom dok je trdelnik vruć uvaljate ha u orase, kokos, lešnik, ili već po želji. i odmah ga pažljivo skidate sa kalupa.
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Čuvena saher torta
Možete vi to same!
Izvor: suncakemom.com
NAJPOPULARNIJI Komentari