Da li ste čuli za madlene, ili u originalu "Madeleine" kolače koji vode poreklo iz Francuske, i koji su poznati po svojoj jednostavnosti i prefinjenom ukusu? I koji su popularni širom sveta, a služe se uz kafu ili čaj. Nas su oduševili, i odmah smo želeli da to sa vama podelimo! Moramo priznati da nas malo podsećaju na naše šape, takođe se prave u kalupima, mese se na sličan način, ali madlene ipak imaju svoju tajnu čar.
A koji je to recept za čarobne madlene - francuske kolačiće koji su popularni širom sveta, saznajte u nastavku!
NE PROPUSTITE: Jednostavna i ukusna lešnik torta - recept
Sastojci:
3 jaja
130 g šećera
1, 5 kafena kašika narendane kore od pomorandže
1 supena kašika soka od pomorandže
150 g brašna
1 kafena kašika praška za pecivo
Prstohvat soli
160 g putera
Prah šećer za posipanje
Kalup
Priprema:
Pomešajte u jednoj činiji brašno, prašak za pecivo i so, a u drugoj penasto umutite jaja sa šećerom, tako što postepeno povećavate brzinu miksera, i prvo mutite samo jaja, a potom dodajete postepeno šećer. Na kraju dodajte i sok od pomorandže, kao i rendanu koricu.
Zatim sve to sjedinite sa brašnom, i polako ručno mešajte. Potom istopite puter, ostavite ga da se malo prohladi, pa i njega dodajte smesi. Pokrijte testo providnom folijom, i ostavite u frižideru da odstoji, najmanje u trajanju od sat vremena.
Ukoliko imate silikonski kalup, samo punite kalupe testom - nemojte skroz do vrha, jer će madleni da narastu. Ako su kalupi metalni, premažite ih prvo puterom i pospite brašnom.
Pecite kolačiće u rerni dobro zagrejanoj na 180 stepeni, i to 10ak minuta, u zavisnosti od veličine madlena. Ono što je bitno kod ovih kolačića jeste da ne treba da potamne, već da ostanu bledunjavi.
Kada se malo ohlade, pospite ih šećerom u prahu, i služite! Prijatno!
NE PROPUSTITE: Šnenokle - najbolji recept za poslasticu koju svi volimo!
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari