Što se nas tiče, mi posebnu ljubav izdvajamo za stare oprobane recepte, poput krempita, princes krofni, koh kolača i slično, koji nas podsećaju na detinjstvo. Tako je ovih dana neko u našoj redakciji pomenuo da mu se jednu šnenokle, pa smo otud i došli na ideju da sa vama podelimo recept za ovu mnogima omiljenu poslasticu. Svi znamo da su glavni sastojak jaja, a evo i kako da šnenokle jednostavno i brzo napravite, i naravno - oduševite sve ukućane! Zgodne su kako za one situacije kad vam se baš jede nešto slatko - jer sastojke uvek imate u kući, tako i za one kad na vratima pozvone iznenadni gosti.
U nastavku vas čeka najbolji recept za šnenokle - poslasticu koju svi volimo!
NE PROPUSTITE: Kuglice sa čokoladom, orasima i grožđicama - sitni kolači
Sastojci:
5 jaja
1 l mleka
5 kašika šećera
2 kesice vanilinog šećera
2 i po kašike brašna
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U jednu šerpu stavite mleko na srednju temperaturu dok ne proključa. Za to vreme umutite belanca, ali postepeno - nemojte odmah da stavite mikser na najbržu brzinu, jer tako belanca neće na kraju biti dovoljno čvrsta.
Kada je mleko proključala, smanjite ringlu na najmanje, i onda velikom supenom kašikom u njega ubacujte belanca - kao grudve, koje u mleku treba dodatno da dobiju oblik i da očvrsnu, kao i da malo narastu. Potom ih kašikom vadite i slažite u činiju u kojoj planirate da poslužite šnenokle.
Sklonite mleko sa ringle. Umutite žumanca sa šećerom penasto, dodajte u njih malo mleka, pa i brašno i dobro izradite kako ne bi ostale grudvice. Potom vratite mleko na ringlu da ponovo proključa, smanjite, pa onda dodajte žutu smesu dok se sve lepo ne sjedini i ne zgusne.
Sa žutom smesom prelivate belanca.
Kada se šnenokle ohlade, spremne su za posluženje! Prijatno.
Foto: izvor
NE PROPUSTITE: Kremaste čokoladne kocke
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari