Baklava je poslastica koju nema ko ne voli ! Spremale su je naše bake, spremale su je naše mame, pa je red da ih spremamo i mi ! Ali, zašto to ne bi bila malo drugačija varijanta ?
Pogledajte recept za baklavu sa višnjama ! Osvežavajuće i drugačije !
Potreban materijal:
12 kora za pitu (500g kora),
2 pakovanja zamrznutih očišćenih višanja,
50g maslaca ili margarina za premazivanje tepsije,
Za nadev:
1 čaša jogurta,
1 čaša kisele pavlake,
pola čaše ulja,
1 čaša šećera + 1 vanilin šećer,
300g mlevenih oraha,
3 jajeta,
1 prašak za pecivo,
2-3 kašike griza.
Za preliv:
2 čaše vode,
1 čaša šećera.
Priprema:
Korak 1: Izmiksajte 3 jajeta sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte jogurt, kiselu pavlaku, ulje, prašak za pecivo, orahe i griz i izmiksajte u kompaktnu tečnu smesu.
Korak 2: Tepsiju premažite margarinom ili maslacem, pa počnite da slažete kore. Stavite prvu, pa je premažite nadevom, pa preko drugu i tako prvih 5.
Korak 3: Na šestu koru stavite procjeđene višnje. Na sloj višanja ponovo nastavite da slažeti koru, pa nadev dok ne istrošite svih 12. I poslednju premažite nadevom, pa isecite.
Korak 4: Pecite 30 min u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Dok se peče napravite preliv od vode i šećera, otapajući polako šećer u vodi na tihoj vatri.
Korak 5: Vruć pečeni kolač prelijte vrućim prelivom.
I to je to ! Vaša baklava sa vipnjama je gotova ! Prijatno !
Možete vi to same!
Fotografije: Coolinarke
NAJPOPULARNIJI Komentari