Italija nas očarava ne samo svojim lepotama, umetnošću i bogatom istorijom, već i svojom kuhinjom - italijanski specijaliteti, kako oni slani tako i slatki osvojili su različite svetske meridijane. Stoga je njihova kuhinja i naš nepresušni izvor nadahnuća. Ovog puta smo se spustili malo južnije, sve do Sicilije, u potrazi za čuvenim kolačićima cannolima. Hrskavo testo spolja i kremasto punjenje iznutra garantuju pravu rapsodiju ukusa. Svakako, recept vas čeka u nastavku teksta.
Otkrivamo vam kako da napravite cannole - neodoljivi sicilijanski kolač koji morate da probate!
NE PROPUSTITE: Slane i slatke rolnice - zalogaji koji se tope u ustima
Ovi kolačići u prevodu znače "mini tube" i jednostavni su za napraviti. U pitanju je testo sa punjenjem od rikota sira, koji je u originalnom receptu, mada nećete pogrešiti ni ako budete koristili maskarpone. Takođe, spajaju se sa različitim ukusima - vanile, pistaća, pomorandže.
Potrebni sastojci:
100 g mekog brašna
10 g kakaa u prahu
1 jaje
30 g putera
40 ml desertnog vina
3 kašike mleka
1 belance
2 kašike meda
Punjenje:
280 g rikota sira
3 kašike ribane kore narandže
2 kašike mleka
80 g šećera u prahu
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Seckani pistaći, ribana čokolada, kandirano voće ili slično po želji za ukrašavanje
Kalupi za cannole
Priprema:
U jednu posudu staviti brašno, jedno jaje i med, a u drugoj razmutiti kakao sa vinom i sa mlekom, te dodati brašnu sa ostalim sastojcima, i sve dobro izmešati. Ukoliko je potrebno dodati još malo brašna, kako se testo ne bi lepilo za ruke.
Obrazujte lopticu od testa, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider da odstoji sat vremena.
Potom razvijte testo po pobrašnjavljenoj podlozi na krugove tako da bude tanko svega 2-3 ml, i prečnika oko 8 cm, pa onda preko krugova postavljajte kalupe koje ste prethodno premazali uljem, i obmotajte testo oko njih, pa ga pritisnute tamo gde se preklapa, kako se posle tokom prženja ne bi odvojilo.
Foto: izvor
Cannole pržite u ulju zajedno sa kalupima dok ne postanu zlatno-žute boje. Kada ih izvadite iz ulja, stavite ih na salvetu kako bi upile višak masnoće, pa kad se prohlade, izvucite kalupe.
Foto: izvor
Rikota sir dobro umutite sa prah šećerom ručno, pa dodajte mleko i naribanu pomorandžinu koru. Ostavite kremu da se malo stegne u frižideru, pa njome punite testo. na kraju iskoristite pistaće, kandirano voće ili nešto slično za dekoraciju, i pospite ih prah šećerom.
Foto: izvor
I ostalo je samo da uživate.
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari