Tokom leta uglavnom biramo lakše obroke, pa tako salata postaje savršen izbor za doručak, ručak i večeru. Ipak, da bih ishrana ostala raznolika, u salatu bi trebalo dodavati različite sastojke. Proteinske salate, u čiji sastav ulaze meso i orasi, postaju obrok koji će vas sigurno zasititi, nećete uneti previše kalorija, a dobićete potrebne nutrijente. Kako da napravite pileću salatu sa orasima, majonezom i grčkim jogurtom, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Takosi sa piletinom - lagani letnji obrok + MJTS dan na brodu
Sastojci:
40 g sirovih seckanih oraha
65 g majoneza (ako ste na dijeti, light majonez)
65 g grčkog jogurta (sa manjim udelom masti, ako ste na dijeti)
2 kašičice jabukovog sirćeta
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
340 g očišćenog pilećeg filea
2 kašike peršunovog lista
6 strukova mladog luka, srednje vličine (može i manja glavica crnog luka)
6 listova zelene salate
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Orahe poredajte u tepsiju, na papir za pečenje, i pecite u rerni 5 minuta. Ostavite da se ohlade. Za to vreme, u činiji izmešajte majonez, jogurt, sirće, so i biber. Dobro izmešajte.
Pečenu piletinu, pripremljene orahe, peršun i isečen mladi luk ubacite u činiju. Sve dobro izmešajte, pa dodajte dresing od majoneza i grčkog jogurta. Ovu količinu salate možete rasporediti u 6 činija. U svaku činiju prvo stavite list salate, pa sipajte pileću salatu.
NE PROPUSTITE: Prolećna fritata sa mladim lukom - proteini i vitamini u jednom receptu!
Light majonez i grči jogurt sa manje masti, učiniće da porcija pileće salate sadrži samo 175 kalorija. Unos šećera je vrlo nizak, pa salata može postati odličan izbor za doručak, ručak ili večeru, pa čak i obrok za dijabetičare (prethodno se obratite lekaru). Peršun i mladi luk će vas osvežiti, a piletina i orasi zasititi. Zelenu salatu možete koristiti kao ukras, ali i kao odličan izvor gvožđa.
Naslovna foto: izvor
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari