Volimo da isprobavamo jela s različitih krajeva planete. Nema ništa lepše nego kada pored domaće kuhinje, zamiriše i jelo s dalekog istoka ili Mediterana. Marokanska kuhinja je dobar primer kuhinje, čija su pikantna jela pun pogodak za nas. Krukuma je sastojak koji se pojavljuje u većini egzotičnih jela, a i sami je sve više koristimo i za domaće recepte i upoznajemo se sa njenim lekovitim svojstvima. Mnogi su osetljivi na kurkumu prvi put kada je probaju, jer nisu pripremljeni na njen jak ukus. Zato je recept za marokansku piletinu s limunom, kurkumom i maslinama, pravi izbor za prvi susret sa orijentalnim ukusima. Recept za piletinu na marokanski način, potražite u nastavku.
NE PROPUSTITE: Prolećna salata sa baby spanaćem i brusnicama
Potrebni sastojci
Za marinadu:
sveža crvena paprika
pola glavice luka
1 kašičica čilija
2 čena belog luka
4 do 5 crnih maslina
1 kašičica izrendanog đumbira
2 kašičice cimeta
100 ml maslinovog ulja
Za piletinu:
400 g pilećeg filea
2 kašičice maslinovog ulja
120 g luka
1 kašika kurkume
1 kašičica kima u prahu
1 kokošija kocka za supu
70 g zelenih maslina
1 do 2 kašike meda od bagrema
2 kašike naseckanog peršuna
1 kašika svežeg korijandera
limun, so i biber
Priprema:
Crvenu papriku, naseckani luk, biber, izgnječen beli luk, otkoštene masline, đumbir, cimet i maslinovo ulje, stavite u električnu seckalicu i krupno usitnite.
Piletinu isecite na kockice, prelijte pripremljenom marinadom od povrća, promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta do pola sata. U tiganju, na maslinovom ulju propržite naseckani luk, dodajte kurkumu, kim i piletinu zajedno sa marinadom. Ubacite i kocku za supu i prelijte vodom. Dodajte masline, a limun isecite na kriške i stavite ga u tiganj. Kuvajte na srednjoj vatri, oko 20-25 minuta. Pred kraj umešajte med, peršun i korijander.
Po potrebi posolite i pobiberite i ostavite da odstoji 15-ak minuta pre posluživanja.
NE PROPUSTITE: Brze slane pogačice sa pavlakom - gotove za pola sata
Predlog je da piletinu servirate sa pirinčem ili, isprobajte tradicionalni i orijentalni kus-kus. Prijatno!
Naslovna foto: izvor
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari