Da li ste i vi među onima koji uvek moraju da imaju nešto u kući za grickanje, kako slatko, tako i slano? Ukoliko da, onda će vam se naš predlog recepta i te kako dopasti. Jer, ako nas pitate, uvek je bolje imati domaću varijantu grickalica, nego uzimati uvek samo kupovne. Domaće grickalice su ukusnije, ali i zdravije! Ovog puta smo za vas spremili recept za nikad jednostavnije domaće slane krekere. Možete ih grickati same, uzeti nekoliko uz šolju mleka, ili vam pak mogu poslužiti i umesto tost hleba ili dvopeka na neki sirni namaz ili paštetu.
Detalji vas čekaju u nastavku.
Sastojci:
150 g putera
250 g brašna
4 supene kašike mleka u prahu
Pola kašičice sode bikarbone
5 supenih kašika mlake vode, ili više, kako procenite
1 jaje
So
Priprema:
U jednu činiju prvo uspite brašno, dodajte dodu bikarbonu, kao i mleko u prahu, pa to sve dobro promešajte. Zatim ulijte jedno celo jaje, i dodajte puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi, tako što ćete ga usitniti na komadiće. Sve to rukom izradite i dobro ugnječite.
Postepeno dodavajte i supene kašike vode. Testo treba na kraju da bude kompaktno, ali ne i gnjecavo, već da se odvaja od ruku. Ostavite ga da odstoji pola sata u frižideru.
Sledeće što treba da uradite jeste da oklagijom razvijete testo do debljine od jedno pola cm, pa da modlama u željenom obliku vadite krekere.
Krekere ređate u pleh obložen peh papirom, i pečete ih u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, ne duže od 15 minuta - treba da dobiju zlatno žutu boju, i da budu hrskavi.
Kada se malo prohlade, možete ih odmah služiti. Čuvajte ih u tegli ili kutiji koje su zatvorene, kako se ne bi sušili.
Prijatno.
NE PROPUSTITE: Kolačići sa limunom - osvežavajući i lako se prave
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari