Crêpes je francuska reč za palačinke, i pod njima se uvek podrazumeva slatka poslastica, veoma popularna u celoj ovoj zemlji. Naravno, palačinke su rado viđen gost na slatkoj trpezi širom sveta, i svako ima neku svoju omiljenu verziju, tj. fil - mi ih mažemo džemom, čokoladnim kremom, šećerom... Međutim, postoji jedna posebna vrsta - Crêpes Suzette, naročito omiljena u Francuskoj, za koju se vezuje i posebna priča, ali i poseban ukus. Pošto smo se mi oduševile, poželele smo da i sa vama podelimo recept.
A kako se prave Crêpes Suzette - čuvene palačinke na francuski način, saznajte u nastavku!
Priča o nastanku ovih čuvenih palačinaka je ovakva - tokom posete Edvarda, sina kraljice Viktorije i budućeg kralja Britanije, Azurnoj obali, on je boravio u čuvenom restoranu, i kada je trebalo da mu posluže palačinke, kuvar je slučajno prosuo liker po njima, te su se one flambirale. Pošto je ukus bio fantastičan, odlučio je da ih poslužio kao specijalitet. Ostalo je istorija.
A, evo i recepta!
Sastojci:
140 g maslaca
200 g brašna
100 ml likera sa ukusom pomorandže
500 ml mleka
3 jaja
80 g šećera
2 pomorandže
Priprema:
Prvo pomešajte brašno, jaja, dve kašike šećera i oko 40 g istopljenog maslaca. Postepeno dodajte mleko uz konstantno mešanje, sve dok ne dobijete homogenu masu bez gromuljica. Kada ste utrošili svo mleko, vaša smesa je gotova, i najbolje bi bilo da se ohladi oko sat vremena u frižideru pre pečenja.
Zatim ugrejte tiganj sa malo maslaca, te pecite palačinke. Najbolje je ga koristite tiganj specijalno za palačinke kako se ne bi lepile. Ispečene palačinke držite poklopljene kako biste održali temperaturu i kako bi ostale tople.
Kada ste završili sa pečenjem, ostalo je da napravite preliv. U jednu posudu treba da stavite preostali maslac, šećer, sok od pomorandže, rendanu koru pomorandži, kao i liker, i da sve to uejdnačite na umerenoj temperaturi. Dobićete sirup kojim treba da prelijete palačinke presavijene na četvrt.
Iskoristite pomorandže i za dekoraciju.
Prijatno!
Foto: izvor
Foto: izvor
NE PROPUSTITE: Zapečeni sutlijaš - slatkiš kom je teško odoleti
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari