Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Novogodišnja dekoracija: šta sve možeš da kupiš do 2000 dinara?

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

Recepti

Zapečeni sutlijaš - slatkiš kom je teško odoleti

Sutlijaš, ili kako ga mnogi zovu puding od pirinča, asocijacija je na one poslastice koje nas podsećaju na detinjstvo, i koje su gotove za tili čas. Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim poreklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mleko - što znači da za sutlijaš uvek imamo u kući sav potreban materijal, i da nam treba još samo dobra volja, a toga u našem slučaju kada treba napraviti nešto slatko nikad ne manjka. smiley Takođe, sutlijaš je poznat i u zemljama Severne i Zapadne Evrope, na primer u Skandinaviji se tradicionalno služi za Novu godinu i Božić, najčešće sa dodatkom cimeta, kao i orašastih plodova. Svakako, što se tih detalja tiče, izbor je na vama. A mi vam predstavljamo varijantu sutlijaša kom ćete teško odoleti, i koji ćete sigurno rado spremati!

Uputstva kako da napravite zapečeni sutlijaš čekaju vas u nastavku teksta. 

NE PROPUSTITE: Ćeten alva sa orasima - recept

 

Sastojci:

500 ml mleka

300 ml slatke pavlake

110 g pirinča dugog zrna

70 g šećera

Cimet

2 kafene kašike vanila ekstrakta

2 žumanceta

 

Priprema:

U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatko pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov - mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe.

Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju. 

Zapečeni sutlijaš možete služiti topao, ili pak kada se prohladi. 

Foto: izvor

Možete vi to same!

Naslovna foto: izvor

28.03.2019 08:59
 

Ne propustite

  • Kolačići sa limunom - osvežavajući i lako se prave

  • Sočna i hrskava pita sa sirom i grizom - recept

  • Čarobne madlene - francuski kolačići popularni širom sveta

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop: 15.12.-21.12.2025. Veliki kosmički RESET

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • FINANSIJSKI BAKSUZ: Tri stvari koje NE SMETE da radite u kući posle 18h (ako želite da vam 2026. bude bogata)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • 3 poklona koja NIKAKO ne smete uneti u kuću (veruje se da donose svađu i suze)

  • TEST INTELIGENCIJE NA PORODIČNOM RUČKU: Ako vas pitaju "Kad će udaja/deca?", odgovorite OVO

  • Hitna "dijeta" bez gladovanja koja izvlači vodu (da uđete u haljinu broj manju)

  • RUSKI DOKTORI SE KUNU: "Zlatna voda" koju treba da popijete pre odlaska na SLAVU (sprečava nadimanje i mamurluk)

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

  • VAŽI SAMO U DECEMBRU: Pet luksuznih detalja (ispod 1000 dinara) zbog kojih izgledate kao da ste se vratili sa Maldiva

  • RUKE VAM DODAJU 10 GODINA: Sastojak iz kuhinje koji briše tamne fleke

  • Ne privlačimo pogrešne partnere - privlačimo sopstveno emotivno stanje

  • Zašto se parovi najviše svađaju pred praznike i 3 rečenice koje smanjuju tenziju

  • MAGIJA ZA 5 MINUTA: Kako da napravite "Otiske Deda Mraza" u hodniku

  • Tajna evropskih gradova koja vas u decembru vraća kući bogatije nego što ste otišli

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Domaći currosi - recept za španski slatkiš koji je čuven u celom svetu!

Mi posebno volimo da isprobavamo specijalitete, i slane i slatke, sa različitih meridijana, njihove jedinstvne ukuse,...
Scroll up