Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Recepti

Zapečeni sutlijaš - slatkiš kom je teško odoleti

Sutlijaš, ili kako ga mnogi zovu puding od pirinča, asocijacija je na one poslastice koje nas podsećaju na detinjstvo, i koje su gotove za tili čas. Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim poreklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mleko - što znači da za sutlijaš uvek imamo u kući sav potreban materijal, i da nam treba još samo dobra volja, a toga u našem slučaju kada treba napraviti nešto slatko nikad ne manjka. smiley Takođe, sutlijaš je poznat i u zemljama Severne i Zapadne Evrope, na primer u Skandinaviji se tradicionalno služi za Novu godinu i Božić, najčešće sa dodatkom cimeta, kao i orašastih plodova. Svakako, što se tih detalja tiče, izbor je na vama. A mi vam predstavljamo varijantu sutlijaša kom ćete teško odoleti, i koji ćete sigurno rado spremati!

Uputstva kako da napravite zapečeni sutlijaš čekaju vas u nastavku teksta. 

NE PROPUSTITE: Ćeten alva sa orasima - recept

 

Sastojci:

500 ml mleka

300 ml slatke pavlake

110 g pirinča dugog zrna

70 g šećera

Cimet

2 kafene kašike vanila ekstrakta

2 žumanceta

 

Priprema:

U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatko pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov - mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe.

Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju. 

Zapečeni sutlijaš možete služiti topao, ili pak kada se prohladi. 

Foto: izvor

Možete vi to same!

Naslovna foto: izvor

28.03.2019 08:59
 

Ne propustite

  • Kolačići sa limunom - osvežavajući i lako se prave

  • Sočna i hrskava pita sa sirom i grizom - recept

  • Čarobne madlene - francuski kolačići popularni širom sveta

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Otkrijte najlepše letnje papuče: Vaš must-have za udobnost i stil

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Spremni za plažu: Šta sve treba da se nađe u vašoj torbi?

  • Stavite OVO u svoj novčanik i delujte direktno na finansije: Moć svesne namere

  • Šta nam poručuju bolovi iz ugla emocija? Razumevanje telesnih signala

  • Kako šminka preživljava 40+ stepeni: Letnji mejkap trikovi za postojanost

  • Lubenica: slatki dar leta za vaše zdravlje

  • Ljudi rođeni u julu: Razotkrivanje ličnosti, karijere i dubokih emocija

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Domaći currosi - recept za španski slatkiš koji je čuven u celom svetu!

Mi posebno volimo da isprobavamo specijalitete, i slane i slatke, sa različitih meridijana, njihove jedinstvne ukuse,...
Scroll up