Ne sumnjamo da znate šta je ćeten alva i da ste je sigurno probali. U pitanju je tradicionalni orjentalni slatkiš, koji imate prilike da probate u brojnim poslastičarnicama, a posebno se često pravi u Grčkoj, kao i u Makedoniji, te je među desertima koje ćete neretko naći i u toplim južnim zemljama. Ipak, da li ste nekad pomislili da se i sami oprobate u pripremi ovog slatkiša? Idealan je izbor kada želite da se zasladite, a najlepše se slaže kao posluženje uz kafu. Možda ste mislili da je recept komplikovan? Baš naprotiv!
Kako da napravite ćete alvu sa orasima, otkrivamo vam u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Domaći slani krekeri nikad jednostavniji - recept
Ono što nam se posebno dopada jeste to da se ćeten alva pravi bez pečenja. Za nju su vam potrebna svega 4 sastojaka, koje vrlo verovatno već imate u svojoj kući.
Evo i uputstava!
Sastojci:
250 g šećera
100 ml vode
320 g tahinija - susamova pasta
Seckani orasi
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite posudu koja će vam poslužiti kao kalup za ćeten alvu. To može biti i recimo kalup za kuglof, ali isto tako i obična staklena činija koju ćete obložiti papirom za pečenje, ili namazati puterom-
Stavite vodu zajedno sa šećerom na umerenu temperaturu - ne treba da ih grejete do ključanja i karmelizacije, već dok ne dobijete sirup.
Zatim taj sirup dodajete u tahini i sve vreme mešate dok ne dobijete kompaktnu masu. Izručite smesu u kalup koji ste pripremili, i ispresujte je. Nakon što odstoji izručite je iz kalupa, pospite seckanim orasima, pa je uvijte u providnu foliju, te je ostavite da odstoji u frižideru ceo jedan dan.
Nakon toga vaša ćeten alva je spremna za posluženje.
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari