Kada su slatki meni i inspiracija u kuhinji u pitanju, posebno volimo one deserte koji se pripremaju tako što sastojke potrpate u jednu posudu - kalup, i koji u sebi sadrže voće. A, jabuka je priznaćete kada su kolači u pitanju, posebno zahvalna. Vođeni ovakvim mislima došli smo i do recepta za čuveni crumble. U pitanju je originalno engleski specijalitet, ali u međuvremenu je postao čuven u celom svetu. Odlično se slaže sa sladoledom, kada je posluženje u pitanju, a tipično engleski manir sa šoljom čaja možete zameniti i kafom.
U svakom slučaju, recept za crumble sa jabukama vas čeka u nastavku!
NE PROPUSTITE: Meksičke tortilja korpice sa mlevenim mesom - recept
Sastojci:
4 velike srednje kisele jabuke
80 do 100 g šećera, po želji
170 g maslaca
250 g brašna
Malo cimeta i malo soka od ceđenog limuna
Listići badema
Priprema:
Ogulite jabuke i isecite ih na kriške, pa ih kratko skuvajte u vodi, kojoj ste dodali malo cimeta i soka od ceđenog limuna, kako bi omekšale. Potom jabuke treba da se stave na cediljku kako bi se ocedile, i takođe treba da se ohlade.
Postavite ih na dno dubljeg kalupa za tart, koji ste namazali puterom, ili na dno vatrostalne činije.
Pomešajte u jednoj posudi šećer i brašno, pa maslac koji je ohlađen isecite unutra na sitne komade, koje ćete potom dodatno zajedno sa brašnom i šećerom rukama usitniti, tako da dobijete homogenu masu. Pospite to preko jabuka, pa dodatno pritisnite prstima.
Crumble se peče 30 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju pospite listićima badema, i obavezno služite toplo, kao što smo rekli, uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno!
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari