Proleće je vreme kada se okrećemo lakšoj hrani. Kada pomislimo na laganu i zdravu hranu bogatu proteinima - piletina nam prva pada na pamet. Još ako se jelo lako i sprema, a sem toga je neverovatno ukusno, recept definitivno ulazi u MJTS virtuelni kuvar. Ovog puta smo rešili da pomešamo nesvakidašnje: neutralni i sočan ukus piletine, sladak i aromatičan med i susam punog ukusa. Recept za ovaj bogat specijalitet potražite u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Pravi tradicionalni Mađarski gulaš - recept
Sastojke potrebne za pripremu ovog specijaliteta, čiji koreni vuku iz daleke Azije, verovatno već imate u svom domaćinstvu. Nije potrebna ni neka naročita kulinarska veština, jer se sve svodi na dodavanje sastojaka, mešanje i dinstanje.
Sastojci:
2 veća pileća filea
50 ml paradajz sosa
120 ml soja sosa
susamovo ulje po želji
100 g meda
50 g smeđeg šećera
1 srednja glavica luka
3 čena belog luka
120 ml vode
kafena kašičica tucane paprike
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašika semena susama
3 struka mladog luka
ulje, so i biber po ukusu
Priprema:
U činiji pomešajte sos od paradajza, soja sos, med, tucanu papriku, smeđi šećer i susamovo ulje. Vodite računa da se šećer potpuno rastopi. Napravljenu marinadu ostavite sa strane.
Za to vreme, sitno iseckajte crni i beli luk. U dubokom tiganju zagrejte ulje, pa luk propržite dok ne postane staklast. Kada luk omekša, dodajte beli luk i nastavite s dinstanjem minut-dva.
Stavite pileće grudi u tiganj i prelijte ih unapred pripremljenom marinadom. Zatim dospite vode i pustite da se krčka. Nakon pola sata, okrenite meso, kako bi se podjednako ispeklo s obe strane. Vratite poklopac i ostavite na umerenoj vatri još pola sata.
Dok se meso dinsta, grubo nasecite mladi luk i propržite susamovo seme u tiganju.
Pečeno meso izvadite iz marinade, pa u nju dodajte kukuruzno brašno, da bi nastao gušći sos. Meso servirajte, prelijte sosom, a od gore pospite seckani mladi luk i proprženi susam.
NE PROPUSTITE: Piletina u sečuan sosu
Vaš pileći file u aromatičnom sosu je spreman! Predlažemo da ga poslužite uz kuvani pirinač i brokoli spremljen na pari. Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari