Ukoliko ste ljubitelj kineske kuhinje, a posebno ljute hrane, ovo će biti idealan recept za vas! Zaštitni znak kineske kuhinje jeste njihov čuveni sečuan sos, a vrsta mesa sa kojom nikad ne možete da pogrešite kada su ovakvi obroci u pitanju jeste - piletina. Za vas smo odabrali recept koji se brzo pravi, i zbog kojeg ćete sigurno moći da se pohvalite svojih kulinarskim sposobnostima kada je azijska kuhinja u pitanju.
Recept za piletinu u sečuan sosu čeka vas u nastavku!
NE PROPUSTITE: Zapečene rolovane tikvice sa piletinom i sirom
Potrebni sastojci:
1 manje pile,
4 mlada luka
50g iseckanog đumbira,
2-3 kaške vina za kuvanje,
1 kašika soli.
Za sos:
2 kašike ulja,
4 čena belog luka,
1 manji đumbir,
1 manji crni luk,
6 svežih čili papričica,
1/4 šolje sirećeta od kineske crvene riže,
1 kašika šećera,
2 kašike paradajz pirea,
2 kašike vina od žute kineske riže ili običnog belog,
2 kašičice soli,
Vode po potrebi.
Priprema:
Korak 1: Mladi luk iseckajte po dužini i polovinu mladog luka i đumbira stavite u pile. Pile, ostatak mladog luka i đumbira, stavite u veliki lonac i sipajte vodu. Kada voda proključa, smanjite temperaturu, cediljkom uklonite crne mehuriće i ostavite da se kuva na tihoj vatri 25 minuta.
Korak 2: Za to vreme pripremite sos. U prethodno zagrejani vok ili tiganj dodajte sitno naseckan beli luk i oguljen i sitno naseckan đumbir. Promešajte pa dinstajte pola minuta. Dodajte sitno naseckan crni luk i dinstajte još dva minuta, pa dodajte čili, sirće i ostavite da se zajedno krčka oko 10 minuta. Ako je potrebno dodajte malo vode da masa ne bude previše suva.
Korak 3: Pred kraj dodajte ostale sastojke i ostavite da se dokrčka još 5 minuta, pa sklonite sa vatre da se ohladi. Kad se smesa ohladila ubacite je u blender i dobro izmiksajte (po potrebi dodajte vode).
Korak 4: Skuvano pile isecite na manje parčiće i ubacite ga u vok, pa dodajte i sos i ostavite provri. Poslužite sa barenim povrćem i pirinčom!
Prijatno!
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari