Čuveno nacionalno jelo naših severnih komšija bez sumnje je gulaš. Takođe, i u Vojvodini se poprilično odomaćilo, pa ga redovno možete naći na trpezama. Naravno, mi imamo dovoljno ljubavi za sva jela i geografske specijalitete ne samo u našoj zemlji, već širom sveta. Ali, ovog puta je izbor pao upravo na mađarski gulaš! Ipak, pre nego što krenemo na sam recept, da razjasnimo razliku između gulaša i paprikaša - gulaš se pravi od junećeg mesa, a paprikaš od svinjetine, ili pak u varijanti pilećeg paprikaša. Sada kada smo savladali teoriju, vreme je da pređemo na delo.
U nastavku vas čeka recept za pravi tradicionalni mađarski gulaš.
NE PROPUSTITE: Slane i slatke lisnate rolnice - zalogaji koji se tope u ustima
Sastojci:
500 g luka
800 g junetine
So, vegeta, biber,
Aleva paprika, tucana ljuta paprika
Lovorov list
Malo belog luka
Ulje
Priprema:
Sitno seckani luk treba da dinstate na zagrejanom ulju, i to na umerenoj do slabijoj vatri, dok ne omekša i ne postane staklast.
Dodajte junetinu koju ste prethodno isekli na kockice. Odmah ubacite i sve začine, u količini koja vama odgovara, osim belog luka - njega ostavljate za kraj. Nalijte vodu u šerpu toliko da prekrije meso. Posle više ne dodajete vodu tokom kuvanja.
Gulaš je potrebno da krčkate sigurno 2 do 3 sata na umerenoj vatri, sve dok meso ne postane mekano, a gulaš dovoljne gustine. Pred kraj ubacite ceo čen belog luka, kako biste dodali na ukusu.
I to je to, vaš gulaš servirate uz makarone ili uz pire krompir, a možete i uz palentu.
Prijatno!
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari