Smena godišnjih doba uvek znači i neke promene po pitanju navika u ishrani. One uvek treba da se zasnivaju na onim promenama koje znače upotrebu sezonskih namirnica, jer su one uvek najsvežija i najbolja opcija. Kada govorimo o jesenjem periodu, ono ipak sa sobom nosi neke izazove, koji nisu baš tako bezopasni po našu liniju. I dok leti vodimo računa o svakom zalogaju, jer treba obući kupaći kostim, sa dolaskom jesenjih dana se nekoliko opustimo.
Zato i pišemo na temu kako to da predupredimo, a da opet uživamo u ukusnim obrocima. Trik je u tome koje namirnice birate da dominiraju u vašem jesenjem jelovniku. U nastavku slede saveti u ishrani koji će vam sigurno pomoći za zadržite vitku liniju tokom jeseni.
NE PROPUSTITE: Kako da znate da ste osetljivi na gluten? Ovo su tipični simptomi
Bareno povrće
Bareno povrće se i te kako preporučuje kao zdrava, ali i dijetalna opcija. Međutim, jako je važno na koji način ga pripremite, kako bi zadržalo svoja hranljiva svojstva, i kako bi vas duže držalo sitima. To treba da bude na što slabijoj temperaturi, pa su tzv. dry cookeri za to definitivno odlična opcija, pre svega zato što hranljivi sastojci ostaju u povrću, a ne u vodi u kojoj bi se ono standardno kuvalo.
Bareno povrće može biti savršen prilog vašim jelima od mesa, ili ribi - ako ste njen ljubitelj.
Žitarice punog zrna
Obavezno, ukoliko to da sada nije slučaj, u ishranu uključite obroke od celog zrna žitarice, koji su možda najbolji izbor za jutarnji obrok, jer se sporo vare, pa vam duže drže sitima. Takođe, žitarice od celog zrna su bogate vlaknima, pa poboljšavaju i rad sistema za varenje, što je takođe važno kada su ubrzanje metabolizma i proces mršavljenja u pitanju.
Pasulj
Kada je zdrava ishrana u pitanju, pasulj se nalazi visoko na listi poželjnih namirnica. Pre svega, zato što je izvrstan izvor proteina, i može da se koristi kao zamena za meso, a drugo zato što je takođe bogat vlaknima, duže nas drži sitima, i poboljšava rad probavnog sistema.
Ipak, tokom letnjeg perioda ga skoro pa ne jedemo, jer pasulj je uvek "teži", ali sa dolaskom jesenjih dana ga slobodno češće uvrstite na svoj jelovnik.
Povrće sa korenom
Na prvom mestu mislimo na cveklu! Ultra zdravo i hranljivo povrće, koje se isto tako odlično uklapa u izbalansiranu ishranu. Možete je konzumirati barenu - o barenom povrću smo već pričali, kao salatu, a možete praviti i napitke od cvekle, za koje nutricionisti kažu da tope kilograme.
Prirodna ulja
Jedan opšti savet u ishrani, koji nije u vezi samo sa jesenjim periodom. Nutricionisti ističu koliko je važno obratiti pažnju na to koja ulja koristimo u pripremi obroka. To nikako ne bi trebalo da budu rafinisana. Akcenat je na maslinovom, ulju od grožđica (koje može termički da se obrađuje), kao i na kokosovom.
Citrusno voće!
I naravno, kako se jesenji dani sve više zahuktavaju, tako nastupa i sezona tropskog voća. Pomorandže, kivi, grejpfrut, limun - voćke koje obiluju vitaminom C, preko su na potrebni kako za održavanje linije, tako i za vitaminski boost.
Naravno, ne zaboravite na dobro oprobani recept - topla limunada ujutru, koji topi kilograme!
NE PROPUSTITE: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih ne uspevate da smršate
Uživajte u svom jesenjem jelovniku.
Foto izvor: www.prevention.com
Naslovna foto: www.clinicaimos.com
NAJPOPULARNIJI Komentari