Postoje brojne dijete, a nutricionisti nas savetuju kako da kombinujemo hranu na najbolji način. Dijete su uvek aktuelna tema, a tema oko koje ima puno zanimanja, proizvešće i brojne mitove ili teze koje u poptunosti ne odgovaraju istini. Na određene kombinacije hrane su nas oduvek upozoravali, jer posledice mogu negativno da utču na zdravlje. Da li su kombinacije namirnica ziasta nezdrave, ili je reč o preuveličanim mitovima, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Frutarijanstvo - ishrana bazirana isključivo na voću
1. Hladna voda uz obrok
Mit: Ako pre, tokom ili posle obroka unosite hladnu vodu u telo, hrana u vašem želucu će se stvrdnuti. Masti se stvrdnu kada su izložene niskim temperaturama, izvan našeg tela. Postoje i pretpostavke da unos vode tokom obroka razvodnjava želudačnu kiselinu, što redukuje sposobnost kiseline da svari obrok, pa varenje duže traje.
Činjenica: Ono što pretpostavka zanemaruje, jeste da su naša tela topla iznutra. Hladna voda ne ostaje dugo hladna, nakon što je unesemo u telo i ubrzo poprimi temperaturu tela. Iako voda može da vam pomogne da se rashladite prilikom velikih vrućina, nije dovoljno hladna da očvrsne masti i na taj način oteža varenje.
2. Krastavac i paradajz
Mit: Pošto se krastavac i paradajz ne vare istom brzinom, ako jedemo salatu od krastavca i paradajza, slede nam mučnina, nadimanje i bolovi. Krastavci takođe sadrže i enzim koji neutralizuje vitamn C iz paradajza. Salata za koju smo smatrali da je zdrava, zapravo će nas učiniti bolesnim.
Činjenica: Iako je istina da krastavac sadrži enzim koji uništava vitamin C, ako unosite dovoljnu količinu vitamina C u toku dana, salata od krastavca i paradajza neće uticati na nivo vitamina C u vašem telu. Ukoliko dodate malo sirćeta u salatu, poništićete i ovaj efekat. Vreme varenja krastavca i paradajza nije toliko različito, pa nećete primetiti razliku, sem ako ste posebno osetljivi na neku od ovih namirnica.
3. Pivo i slane grickalice
Mit: Pivo i slane grickalice mogu dovesti do dehidratacije, a konzumacija istovremeno, dovešće do potpunog kolapsa. Kao rezultat ćete osetiti veliku žeđ, koju ćete pokušati da ugasite ogromnom količinom piva. Tako se stvara začarani krug dehidratacije.
Činjenica: U kafićima ćete verovatno naići na slane grickalice, jer vlasnici znaju da ćete unosom slanih grickalica, poručiti i više piva. Slanoća grickalica ume da zabašuri gorak ukus piva, pa ćete ga lakše piti. Ipak, pivo je diuretik, što znači da ćete izbaciti i veće količine natrijuma, kroz urin. Slane grickalice će teško dovesti do problematične dehidratacije, ali alkohol to može učiniti. Obratite pažnju da popijete onoliko čaša vode, koliko ste popili čaša alkohola.
4. Meso i testenina
Mit: Ugljeni hidrati i proteini se ne vare na isti način i naš probavni sistem istovremeni unos ne može da izdrži. Ugljeni hidrati započinju proces razgradnje već pod uticajem pljuvačke, pa varenje nastavljaju u želucu, dok proteini ne započinju varenje dok ne stignu do stomaka.
Činjenica: Mada se neke namirnice vare na sasvim drugačije načine, organizam je, u većini slučajeva, potpuno sposoban da sa tim izađe na kraj. Ljudi su se razvijali tako da mogu da koriste različite proteine, masti i ugljene hidrate, pa je i naš probavni sistem evoluirao. Problemi mogu nastati ako osoba već ima oboljenje želuca.
5. Voće u toku ili nakon obroka
Mit: Takođe se ističe različito vreme varenja. Voće se vari veoma brzo, pa dolazi do fermentacije u želucu, dok već svareno voće čeka da i ostale namirnice budu svarene.
Činjenica: Šećer iz voća se vari vrlo brzo, ali voće sadrži i vlakna koja sprečavaju apsorpciju šećera u krvotok. Voće se ne zadržava dovoljno u želucu da bi došlo do fermentacije. Želudačna kiselina je toliko snažna, da je do fermentacije nemoguće doći.
NE PROPUSTITE: Bizarne dijete koje su štetne po zdravlje
Ukoliko poželite da napravite salatu od krastavca i paradajza, pojedete voćku u toku obroka, uživate u porciji špageta sa mlevenim mesom ili grickate uz pivo, znajte da nema razloga za zabrinutost. Naše telo je sposobno da se nosi sa različitim periodima varenja, kao i sa enzimima i šećerima koji se brzo razgrađuju. Ipak, vodite računa o svom telu, kako bi uvek besprekorno radilo i omogućavalo vam da uživate u svojim omiljenim jelima.
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari