Ukusne, sočne, savršeno crvene jagode možete naći na pijacama i u marketima. Možete se susresti i sa uličnim prodavcima jagoda, koji garantuju kvalitet plodova iznova naglašavajući da je reč o prepoznatljivim, domaćim jagodama. Voće nam stiže iz različitih delova Evrope, a mnogo od njih gajeno je u velikim razmerama i kako bi opstalo, prskano je različitim pesticidima. Danas vam otkrivamo kako prepoznati domaće jagode i uživati u zdravoj užini.
U nastavku saznajte kako da prepoznate domaće jagode!
NE PROPUSTITE: Dijeta za čistiju i zdraviju kožu lica
Jagode zaista otvaraju apetit, deca željno idu ka njima a odrasli bacaju pogled na crvene gajbice. Čini se da nas vraćaju u detinjstvo i podsećaju na bezbrižne dane igre i smeha tako da unesemo punu kesu jagoda u svoju kuhinju. Šta se dalje dešava znate i sami!
MJTS kolektiv obožava jagode, a sigurno ste primetili da često i pravimo poslastice sa ovom voćkom.
Pogledajte i naš recept za domaći, neodoljivi puding sa jagodama.
Sa jagodama smo pravile i domaći sladoled, kremasti dezert, kao i parfe, kome je zaista teško odleti!
No, kada ne pravimo ukusne poslastice, volimo da se počastimo slatkim jagodama, ali uvek se trudimo da izaberemo domaće.
Kada zagrizemo jagodu ona treba da nas osveži svojim sokom i primamljivim slatko, kiselim ukusom. Jagode koje su tretirane nizom pesticida nemaju prepoznatljiv ukus, neutralne su i suviše vodenaste.
Nismo ovde kako bi vas slagali i rekli da su jagode sa naših prostora najbolje. Takođe su tretirane određenim vrstama pesticida kako bi ih zaštitili biljku od bolesti. Razlika leži u činjenici da su kod nas određeni otrovi zabranjeni, tako da biljka opstaje i zadržava svoj ukus i hranjivu vrednost.
Preporučujemo vam da izaberete svežu jagodu, uberete je iz bašte svoje bake ili mame. Takve jagode obiluju vitaminom C i deca će u njima uživati. Kako bi izabrali kupovne a domaće jagode pročitajte naredno upustvo!
Domaće jagode nemaju pravilan oblik
Kada vas na prvi pogled osvoje jagode savršenog oblika, koje svojom crvenkastom bojom mame uzdahe, zaustavite se!
Na osnovu iskustva domaćica i preporuka stručnjaka domaće jagode prepoznaćete po njihovom nepravilnom obliku i veličini. Jagode koje nisu tretirane jakim sredstvima izrašće u skladu sa sobom. Tako da u jednom kilogramu pronađete ogromnu jagodu koju možete pojesti u dva do tri zalogaja i mali plod nepravilnog oblika.
Domaće jagode nemaju isti ukus sa svih strana
Domaće jagode leže polegnute na zemlji jer biljka ne može da izdrži ogroman teret plodova. Manji plodovi obično su sakriveni između listova biljke, tako da ih sunce ne ogreje jednako sa svih strana.
Kao rezultat ovog prirodnog procesa dobijamo jagodu koja je slađa sa jedne strane. Domaće jagode mogu biti potpuno zrele i sočne na površini koja je bila danima ogrejana suncem. Donji deo jagode može biti tvrđi i za nijansu kiseliji za razliku od jagoda industrijske proizvodnje koje imaju ravnomerno raspoređen ukus.
Domaće jagode imaju intenzivan prepoznatljiv miris
Priroda je jagodama dala divan, osvežavajući miris i kada ih stavite na sto one će čitavu prostoriju učiniti svežom. Pesticidi ubijaju miris biljke, tako da ona izgleda lepo na oko ali ništa dalje od toga. Imajte na umu da čulo mirisa podstiče apetiti i da su domaće jagode pune antioksidanasa i vitamina C što će vas okrepiti i ojačati imunitet!
NE PROPUSTITE: 10 zanimljivosti o pčelama koje sigurno niste znali
Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari