Ima li išta slađe od parčeta hleba sa džemom? Sigurni smo da se slažete sa nama da je to kombinacija koja prolazi i za doručak, i za večeru, kao i za užinu! Naravno, nije svejedno koji džem je u pitanju - nama je uvek nekakao draži onaj domaći u odnosu na kupovni, i radujemo se kada se u domu nađe po koja pažljivo upakovana tegla. A pošto je sada sezona jagoda, došl smo na ideju da vam predstavimo recept kako da sami napravite džem, i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, i zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najboljih modernih domaćica.
Zato, obavezno pogledaje naš današnji tutorijali i otkrijte najjednostavniji recept za domaći džem od jagoda!
NE PROPUSTITE: Vlaške plašinte (palačinke) - recept
Klik na PLAY!
Biće vam potrebno (za 500g džema):
1 kg očišćenih jagoda
500 g šećera
Sok od jednog limuna
Uputstvo za upotrebu:
Nakon što očistite jagode od pantljika, presecite ih na pola, pa stavite u široku šerpu, za koju znate da joj dno ne zagoreva.
Zatim pospite jagode šećerom, i ostavite da odstoje tako 30 minuta kako bi pustile sok. Čak možete ovo sve da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći - što više to bolje.
Sada prelazite na proces kuvanja. Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smesa ne proključa. Onda smanjite na umerenu temperaturu, i ostavite džem da se krčka oko sat vremena.
Bitna napomena - smesa sve vreme peni, i potrebno je da tu penu u konitnuitetu sklanjate pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da peni, to znači da je vaš džem gotov.
Skinite sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promešajte.
Sada prenalzite na punjenje tegli. Tegle treba prethodno da zagrejete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okrenete za čas naopako kako bi se napravio vakum, i ostavite da se ohlade.
Kada su se poptuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mesto, gde ih čuvate.
Naravno, jednu odmah otvorite i uživajte u ukusima svog domaćeg džema od jagoda.
Foto: cn.freeimages.com
NE PROPUSTITE: Sočna pita sa feta sirom i grčkim jogurtom - recept
Možete vi to same!
Naslovna foto: fourchette-et-bikini.fr
NAJPOPULARNIJI Komentari