Kada se temperature penju i do 40oC i kada nam se prijede nešto slatko prvo na šta pomislimo jeste sladoled! Ipak, kada pravite neku proslavu - rođendan svoj ili svog deteta - želite da spremite nešto malo zahtevnije što će očarati nepca svih prisutnih. Imamo idealan recept za vas! Naravite sladoled tortu! Ne očekujte pravi sladoled u njoj, jer ova torta ipak ne ide u zamrzivač nakon pripreme, ali kada je lepo ohladite u ustima će ostaviti utisak kao da jedete najlepši voćni sladoled sa bademima. Ovo je bio recepta a la ,,hiljadu babica, a nije kilava torta'' jer smo u njegovoj pripremi učestvovale i Ivana i Tijana i ja, tako da je ovo takoreći jedan zajednički poduhvat. Vama neće biti potreban ceo tim, jer se sprema i više nego lako, ali mi eto volimo u drutšvu !
Pogledajte video snimak sa receptom i probajte ovu tortu još danas, pa nam javljajte utiske i šaljite fotografije!
Klik na PLAY!
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
4 belanca
200 g šećera
1 vanilin šećer
200 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
80 ml vode
80 ml ulja
par kašika mleka za prelivanje
Za krem:
4 žumanca
2 pudinga od vanile
1 kašika gustina
6 kašika šećera
600 ml mleka
150 g margarina
3 kašike šećera u prahu
150 ml slatke pavlake
100 g badema
100 g bele čokolade
Još:
500 g svežih jagoda
Za dekoraciju:
350 ml slatke pavlake
jagode
Priprema kore:
U jednoj posudi pomešajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lepo ne sjedini i ne dobijete glatku masu.
U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostalih 100 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg. Umućena belanaca kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smesu. Mešajte špatulom lagano kako ne bi smesa ,,pala''.
Smesu izlijte u okrugli kalup prečnika 26 cm, obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Priprema fila:
Umutite penasto žumanca, pa im dodajte mešavinu šećera i praška za puding. Umutite pa dodajte kašiku gustina i oko 2 dcl mleka od pripremljenih 600 ml. Sve lepo sjedinite. Preostalo mleko stavite na ringlu da se zagreje, pa kada krene da vri skuvajte pripremljenu smesu sa pudingom. Kuvaje dok se ne zgusne. Krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.
Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem, malo po malo. Lepo sjedinite dok ne postane penasto i glatko, bez grudvica. Na kraju još umutite slatku pavlaku i kašiku po kašiku dodajte kremu. Sjedinite špatulom. U smesu na samom kraju dodajte iseckanu belu čokoladu i bademe i promešajte.
Ohlađen biskvit prelijte ga sa par kašika mleka da se svuda ravnomerno natopi, pa nanesite polovinu krema. Na krem složite jagode isečene na pola. Na jagode pažljivo nanesite preostali krem i poravnajte. Ostavite u frižider i pre služenja dekorišite umućenom slatkom pavlakom, jagodama i bademom.
Uživajte!
NAJPOPULARNIJI Komentari