Vrlo smo srećni što imamo zadovoljstvo da poznajemo Maju Petrović, autorku fenomenalnog bloga Vitki gurman, ali i sjajnog priručnika o zdravoj ishrani "Gurmanske veze".
Maja je žena koja kombinuje namirnice na neodoljiv način i tako pravi neverovatna jela, kojima je teško odoleti.
Kako sa njom imamo velike planove kada je snimanje tutorijala u pitanju, dok to ne sprovedemo u delo, zagolicaćemo vašu maštu serijom recepata koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Naravno, sve te recepte je osmislila Maja i bila je tako ljubazna da ih podeli sa nama i vama.
Seriju započinjemo jelom koje je idelano za letnju sezonu.
Saznajte kako da spremite oradu sa salsom od smokve!
NE PROPUSTITE: Saznajte zašto je riba izvor zdravlja i vitalnosti + 3 fenomenalna recepta
Pravo letnje jelo, neverovatnog ukusa, koje ovog leta jednostavno morate da spremite nekome vama važnom!
Potrebno za 2 osobe:
• 2 manje ili 1 velika orada
• so
• prstohvat ili dva šafrana
• maslinovo ulje
• sveže smokve (puna šaka)
• 1/2 tikvice (ne koristiti deo sa semenkama)
• nekoliko cherry paradajza ili 1 običan (ne koristiti deo sa semenkama)
• sok 1/2 manjeg limuna ili još bolje limete jer je blaža
• 1/3 veze svežeg peršuna
• maslinovo ili lešnikovo ulje
Veoma oštrim nožem napravite nekoliko paralelnih rezova na koži ribe sa svake strane. Pažljivo isecite samo kožu ali ne i meso i kosti.
Kad je zasečena, koža bude hrskavija, do mesa dopire više začina, i riba se ravnomernije sprema. Takođe, sprema se kraće, što je kod pripreme ribe veliki plus, jer ovo kvalitetno meso nikako ne bi trebalo da bude prepečeno.
Dobro posolite ribu s obe strane, kao i unutrašnjost. Sipajte u odgovarajuću posudu maslinovo ulje pa spustite ribu/ribe i pospite šafranom s obe strane.
Ostavite da se marinira neko vreme i povremeno je okrenite.
Još u ovoj fazi riba će dobiti prelepu „šafranrumenu” boju. Spremite apsolutno nelepljiv tiganj, jer ne želite na tanjiru ribu kojoj je pola kože oguljeno.
Tiganj treba da bude i dovoljno veliki, jer ne želite ni da riba pusti sokove i počne da se dinsta. Nelepljivi gril-tiganj idealna je opcija. Zagrejte tiganj, izvadite oradu iz ulja i spustite na tiganj.
Kratko pržite s obe strane, onda smanjite temperaturu, pržite još.
Kad je skoro gotova prelijte preostalim maslinovim uljem. Salsa: iseckajte sitno smokve, tikvicu, cherry paradajz i peršun.
Začinite: ulje, limunov sok i so – i izmešajte. Zar može jednostavnije?
Napomenuću da vodite računa da ne preterate s limunom, jer želimo da ovo bude salsa od smokve – a ne salsa od limuna.
Servirajte oradu sa salsom. Kao prilog dobro idu grilovane tikvice.
Salsa nije ni sos, ni salata. U stvari je nešto između. Previše sitno seckano za salatu, a previše krupno za sos. Kako god je seckali i kako god je zvali – u nekim jelima bude prava zvezda.
NE PROPUSTITE: Mediteranska dijeta
Recept i fotografije: Maja Petrović autorka bloga “Vitki gurman”.
Više zdravih i ukusnih recepata, od namirnica koje su afrodizijaci, možete pronaći u njenoj knjizi Gurmanske veze.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari