Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Mesečni horoskop za JUN 2025.

  • Svila na 5 načina: Inspirativne kombinacije za vašu svilenu suknju

  • 4 brze frizure koje možete napraviti za manje od 5 minuta

  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Ne dozvolite da vas preplave: Praktični saveti kako da se izborite sa negativnim mislima

Recepti

2 jednostavna i brza recepta kako da ostavite zalihe paradajza za zimu

Doba je godine kada se zimnica uveliko ostavlja. Spremaju se zalihe za zimski period kada povrća ne bude u baštama i na tezgama pijačnih prodavaca. Svako malo iz komšijskih kuhinja dopire miris poznatih i voljenih zimnica. Peku se paprike za ajvar i pinđur, dok se paradajz melje ili kuva, te konzervira u flaše. Priprema ovih zimnica jeste zahtevna, ali kada na red dođe konzumacija - shvatimo da vredi svakog truda i vremena. No, postoje i neki mnogo lakši načini za čuvanje paradajza - ne zahtevaju ni puno vremena ni truda, samo malo dobre volje.

U nastavku teksta saznajte koja 2 načinima ostavljanja zaliha paradajza predlažemo - recepti bez kuvanja.

NE PROPUSTITE: Paradajz punjen humusom i avokadom - recept

 

Paradajz je bogat hranljivim materijama i antioksidansima koji štite organizam od štetnih uticaja. Sveža povrćka sadrži veći procenat svih korisnih stvari, dok se terničkom obradom neka svojstva gube - mada je i takav odličan član svake trpeze.

Ako ste u gužvi i obavezama - značiće vam ova dva saveta o čuvanju paradjza za zimu:

1. Paradajz iz zamrzivača

Potrebno:

- Paradajz 

- začini po želji.

Priprema

Operite plodove, te ih zarežite nožem u obliku krsta sa one strane gde nema peteljka. Ne treba presečete čitav parajz, već samo kožicu. Veću sud napunite vodom i zagrejte do ključanja, a tada dodajte povrćke u tu vrelu vodu, ali samo na par minuta, i to onda kada ste sklonili posudu sa vatre. Potom paradajz izvadite iz vode i ostavite da se ,alo prohladi, a zatim odstranite ljusku. Ova teknika omogućava da se ljuska veoma lako otkoni. Zatim, oljušćen i očišćen od tvrdih delova - izrezati na kocke (manje ili veće), a zatim, kada se lepo ohladi - ređati komade paradajza u kese za zamrzivač i zalediti. 

2. Sušeni paradjz

Potrebno: 

- Paradajz

- maslinovo ulje

- svež ili sušeni bosiljak 

- peršun

- beli luk

- so

- šećer

(po izboru i origano ili ruzmarin)

Priprema: 

Plodove operite i isecite na kolutove. Pripremite pleh i papir za pećenje, poređaje kolutiće tako da se ne preklapaju. Dodati preko toga malo maslinog ulja, šećera, soli začina po želji - a najbolje bi bilo bosiljak i peršun, a zatim ubacite u rernu na 100 stepeni oko 2 sata. Kada je gotov, dehidriran- paradajz ređati u tegle u je dno treba staviti masliinovo ulje, b.luk i začine, Red kolutića, red ulja . i tako dok tegla ne bude puna, a ulje prekrilo čitav sadržaj.  Teglu dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mesu (frižider), ili u hladanom podrumu. Rok ovako spremljenog paradjza je oko 6 meseci.

NE PROPUSTITE: Paradjz dijeta

 

Uživaje posebno u procesu pripreme koja ne oduzima puno vremena i truda - a salate će u tom slučaju biti na meniju čitave zime . Špagete ili druga testenina će se beskrajno radovati, kada u sos ubacite paradjz pripremljen na jedan od ova dva načina. 

Prijatno!

 

 

24.09.2019 11:31
 

Ne propustite

  • Pasta sa piletinom, bosiljkom i paradajzom (recept)

  • Recept za domaće njoke u sosu od paradajza

  • Recept za TART od PARADAJZA, koji sigurno postaje jedno od vaših OMILJENIH jela

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 02.06.- 08.06.2025.

  • Letnji osip između nogu i kako da ga otklonimo

  • Nega kože bebi puderom - sve prednosti koje treba da znate

  • Kako da vaša koža blista tokom leta: Rutina nege za vrele dane

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Egzotične destinacije na dohvat ruke: Top 5 manje poznatih bisera za letovanje

  • Detoks tela i uma: 5 navika za svež početak juna

  • Jutarnji eliksir: 3 recepta za energetske smutije koji tope kilograme

  • Zdravi porodični obroci na brzinu: Ideje za letnje ručkove koje svi vole

  • Organizacija doma za letnje mesece: 10 trikova za uredan i prozračan prostor

  • Razvijte svoju kreativnost: Hobiji koji vam otvaraju nove vidike

  • Knjige koje čitamo u junu: Vaša karta za letnje avanture

  • Aksesoari koji čine razliku: Kako malim detaljima osvežiti svaki stajling

  • Kako se nositi sa stresom na poslu: Tehnike opuštanja za savremenu ženu

  • Idealni poslovi i karijere prema horoskopskom znaku

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

AROMATIČNI paradajz SOS - samo za PRAVE gurmane (RECEPT)

Da li ima ičeg boljeg od domaće hrane? Naročito u današnje vreme, kada je gotovo svaki prehramben proizvod instant,...
Scroll up