Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Slane đakonije

AROMATIČNI paradajz SOS - samo za PRAVE gurmane (RECEPT)

Da li ima ičeg boljeg od domaće hrane?

Naročito u današnje vreme, kada je gotovo svaki prehramben proizvod instant, pun hemikalija.

Međutim, uvek postoje alternative i zdrave zamene za sve!

U današnjem tekstu vam predstavljamo recept za DOMAĆI paradajz sos - potpuno PRIRODAN i ZDRAV!

Sastojci:

1 kg paradajza - ukoliko nemate zvežeg, iskoristite onaj u konzervi.
1 cela glavica belog luka,
2 velike glavice crnog luka,
1 šargarepa,
2 stabljike celera,
1/4 kašičice soli,
1/4 šolje šećera,
Pola litra crnog vina

Priprema:

Korak 1: Dobro operite paradajz, pa ga očistite tako što ćete nožićem iseći koren peteljke. S druge strane napravite ureze u obliku slova X.

Korak 2: U šerpu sipajte vodu i uključite ringlu na najjače. Kad voda provri, ubacite oprane i očišćene paradajze u ovdu na svega 30 sekundi. Čim koža paradajza počne da se odvaja, ODMAH ga izvadite iz vrele vode.

Korak 3: Odmah paradajz ostavite u posudi sa ledenom vodom da se prohladi, pa ga oljuštite u jednom potezu!

Korak 4: Smestite kratko prokuvani i oljušteni paradajz u plastičnu posudu i blago ga izgnječite da pusti sok. Ne treba da ga skroz smrvite.

* Ukoliko koristite paradajz iz konzerve, ove korake, naravno zaobiđite.

Korak 5: Sada je vreme da spremite aromatični deo recepta. Celu glavicu belog luka, ne odvajajući čena i ne ljušteći koru, presecite na vrhu, tako da svako čeno ,,otvorite''. Pospite sa malo maslinovog ulja, začinite biberom i solju i zavijte u alu foliju, pa ubacite u rernu na 200oC da se peče oko 40 minuta. Nakon toga, beli luk će postati kašast, tako da jednostavno moete da ga istisnete iz čena, a sosu će dati fantastičan šmek.

Korak 6: Ostatak povrća iseckajte na sitne kockice, pa ga izdinstajte na niskoj temperaturi dok ne omekša.

Budite strpljivi, nemojte podizati temperaturu, jer ćete tako spržiti povrće i nećet edobiti željenu aromu.

Posolite i dodajte šećera - ne brinite, šećer će samo dodatno naglasiti ukus povrća i kasnije neutralisati kiselost paradajza.

Korak 7: Kada je povrće gotovo siajte vino. Vino će neutralisati kiselost koju paradajz može da ostavi u ustima i dati posebnu aromu sosu. Ostavite da vino vri dok se njegova količina ne smanji za 2/3.

Korak 8: Dodajte pripremljeni paradajz i ostavite da sve zajedno krčka 15 minuta. Nakon toga, koristeći štapni mikser, napravite pire od skuvane smese.

Korak 9: Dobijenu pastu od paradajza, vratite na ringlu i ostavite da krčka na tihoj vatri kako bi zadržao sve arome. Što se duže bude kuvao postajaće sve gušći, jer će voda ispariti. 

Smestite ga u dobro oprane i osušene tegle...

I to je to! Vaš aromatični domaći paradajz sos je gotov. Od sada možete jesti pastu SVAKI DAN!

Možete vi to same!

Foto: buzzfeed.com

 

 

 

 

Foto: italianaddiction.com, 

21.07.2015 12:30
 

Ne propustite

  • Pasta sa piletinom, bosiljkom i paradajzom (recept)

  • Recept za bruskete sa paradajzom - dijetalno

  • Zapečene punjene paprike u paradajz sosu - recept

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 23.06.- 29.06.2025.

  • Čišćenje klime u stanu - uštedite novac ove sezone

  • Šta ne smete da zaboravite kada se pakujete za more?

  • Duhovno značenje onih koji nikada nisu slomili kost

  • Sve što sam prećutala u novoj vezi

  • Zabranjena morska avantura

  • Veštačka inteligencija i budućnost rada: Koja zanimanja su najugroženija?

  • Beogradske ulice ovog leta: Koji su haljine ultimativni modni hit?

  • Pravo vreme za bebu: ono što nauka prećutkuje

  • Pedikir inspo za Jun: Spremni za sandale!

  • Inkontinencija: prirodan pristup i prevencija

  • Kako prestati sa grickanjem noktiju? Praktični saveti i dublji uvidi

  • Omiljena kupališta u Beogradu: Osveženje čeka!

  • Crvene flekice na koži: Šta nam poručuju i kako ih se rešiti?

  • Spas za kosu leti: Tajne duboke hidratacije

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Paradajz dijeta

Svež, kuvan, ceđen... Paradajz je pravi biser među povrćem koji će vam pomoći ne samo da skinete koji kilogram, već i...
Scroll up