Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Lokne i talasi
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Tračeraj
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
Početna
  • Kako proceniti da li je osoba koja vam se dopada za ozbiljnu vezu?

  • Pet saveta koji će vam pomoći da se izborite sa viškom kilograma

  • Ideje za lični razvoj koje podstiču pozitivnu energiju

  • Prolećni detoks kože lica

  • Iz muškog ugla: Zašto smo sveli ženstvenost na vulgarnost?

Telo i duh

Paradajz dijeta

Svež, kuvan, ceđen... Paradajz je pravi biser među povrćem koji će vam pomoći ne samo da skinete koji kilogram, već i da propisno prodrmate vaše telo i bar malo očistite od raznoraznih toksina.

Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za 5 dana izgubite do 3 kilograma i usput se osećate sjajno. Dijeta je stroga utoliko što za (skoro) svaki obrok (a ima ih četiri) treba jesti paradajz i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno. Optimalno je jesti i svež i kuvan paradajz (pire i sok). Razlog je jednostavan: svež paradajz je bogat vitaminom C koji većim delom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.

 

Petodnevni jelovnik

 

1. dan

Doručak: 2 kriške tosta od crnog hleba sa malo margarina i kašičicom meda i čaj ili kafa bez šećera.

Ručak: Velika paradajz salata sa sirom

U većoj činiji napraviti salatu od sledećih sastojaka:

* 150 g nemasnog sira (izdrobljenog)
* 350 g svežeg paradajza
* 1 kašika maslinovog ulja
* 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (odlično idu bosiljak i origano)

Sve dobro promešati i dodati na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hleba. Salatu pre jela petnaestak minuta prohladiti u frižideru.

Užina: 1 nektarina

Večera: Testenina u sosu od paradajza

* Dve šargarepe iseći na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50ml soka od paradajza i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g paradajza sitnije sečenog, posoliti, pobiberiti i začiniti sa kašikom pavlake (12% mm). Kuvati desetak minuta na umerenoj vatri. Ovaj preliv sipati preko sveže skuvane testenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suve testenine (pre kuvanja) je 60 grama.

 

2. dan

Doručak: 200g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomešati sa kašikom meda i dodati dve velike kašike ovsenih pahuljica.

Ručak: Grčka salata

* Luk iseći na kolutove, dodati dva paradajza isečena na krupnije komade, veći krastavac takođe isečen na krupnije komade, dve kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline. Sve dobro promešati i ostaviti oko 10 minuta da sastojci "odleže". Ukrasiti sa 30g ovčijeg sira (izdrobljenog) i kockicama od jedne kriške ražanog hleba.

Užina: Komad voća ili šoljica kafe sa 2 - 3 keksa od integralnog brašna.

Večera: Supa sa oslićem

* Dve glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dva veća paradajza sečena na krupnije komade i 2,5dl supe od povrća. Sve to kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu procediti kroz sitno sito, dodati so, biber, na vrh noža šećera, 125g skuvanog pirinča i pečen filet oslića. Ukrasiti kašikom kisele pavlake.

 

3. dan

Doručak: Integralno pecivo sa dve kašike polumasnog sira. Na jednu polovinu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo iseckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.

Ručak: Tortilja

* Iseći 300g paradajza i 100g pečurki na krupnije komade. Dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni, so i biber pomešati. Pečurke i paradajz staviti u zagrejan i lako nauljen tiganj, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji. Servirati toplo ili hladno na podlozi od dve kriške ražanog hleba.

Užina: Dve šargarepe iseći na dva štapića i uviti u 30g ćureće šunke + 1dl soka od paradajza (svež ili kuvan).

Večera: Meso sa paradajzom

* Ispeći 125g goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400g paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržiti na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od ražanog hleba.

 

4. dan

Doručak: Dve kriške tosta namazati kašikom krem sira i odozgo staviti po jednu šnitu šunke + 2dl soka od paradajza (svežeg).

Ručak: Hladni gaspačo

* Skuvati 500g paradajza, papriku i veći krastavac iseći na kocke i izmiksati sa kašikom maslinovog ulja, belim lukom i dve izmrvljene kriške tosta. Dodati so i biber i ohladiti pre serviranja.

Užina: Napraviti sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo staviti paradajz isečen na deblje kolutove.

Večera: Paradajz sa pirinčem

* Odseći vrh sa dva paradajza, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog sira i 125 g kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka. Napuniti paradajz i posuti sirom. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta.

 

5. dan

Doručak: 2 dl soka od paradajza (kuvanog) i 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo

Ručak: Italijanska salata

* Iseći na kocke tost hleb i 400 g paradajza, dodati malo zelene salate. Preliti sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodati so i biber. Preko toga posuti kockice tosta.

Užina: Jabuka, kivi i nana

* Kivi i jabuku iseći na kocke i pomešati sa nekoliko kapi meda. Dodati par listića sveže nane.

Večera: Ratatuli

* Za ovo jelo potrebno je na kocke iseći 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera. Iseckati dve glavice luka i dva češnja belog luka, zagrejati dve male kašike ulja i dodati povrće i krompir. Začiniti solju, biberom i origanom. Doliti 100 ml supe od povrća i sve to kuvati poklopljeno oko 10 min. Dodati šolju (2,5 dl) kuvanog paradajza. Sve kuvati na tihoj vatri 15 minuta.

 

Dodatne napomene:

* Ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svežeg ili kuvanog).

* Postoje izveštaji (još uvek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorevanja masnih naslaga, ako mu se doda na vrh noža bibera.

 

I, naravno, ne zaboravite fizičku aktivnost, makar to bila i 30minutna šetnja !

 

Možete vi to same !
 

10.04.2014 11:51

NAJPOPULARNIJI Komentari

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 27.03. do 02.04.2023. godine

  • Venera u Biku (16.03.-11.04.2023)

  • Iz muškog ugla: Zašto smo sveli ženstvenost na vulgarnost?

  • Najpopularniji modeli prolećnih suknji

  • Manikir inspirisan toplom šoljicom kafe

  • Ideje za Uskršnju dekoraciju doma

  • Pet najboljih tretmana za anti-aging kože lica

  • Ideja za smoothie doručak

  • Inspirativni saveti koji će u vama opomoći da povratite veru u sebe

  • Proveren recept za slatko ljutu piletinu

  • Kako se izboriti sa prolećnim umorom?

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Sajtovi koje preporučujemo

  • Borba.rs
  • Makeup & More
  • Nokti by Danijela
  • MakeUpLicious
  • Beauty mark by Milena
  • Blog - Sjajna kosa
  • MakeupRSaveti
  • Mazalice

O nama

Sajt mogujatosama.com je trenutno najposećeniji nezavisni ženski portal u Srbiji po Gemius Audience online istraživanju sa više od 35.000 dnevnih poseta i najbrže rastućim YouTube kanalom na prostoru Srbije.

 

MJTS tim nastavlja sa misijom da sve što vas zanima iz oblasti mode, kozmetike, kulinarstva, uradi sama, fitnesa i dr. učini jednostavnim i zanimljivim putem originalnih, autorskih video tutorijala koji će vas uveriti da uz malo truda, sve možete same.

 

Hvala vam što nas pratite!

 

Mogu ja to sama © 2012-. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up

Pročitajte i ovaj tekst!

BANANA dijeta - rešenje za ljubitelje SLATKIŠA koje vodi VITKOJ liniji

Dijetu je osmislio japanski bračni par Watanabe, (suprug je izgubio čak 18 kilograma zahvaljujući režimu ishrane koji...