Želite da spremite nešto lagano, zdravo i ukusno što vas neće zarobiti pored šporeta satim?
Imamo sjajan predlog - napravite ukusne domaće njoke u sosu od paradajza.
Ukoliko izbacite mocarelu iz recepta ili je zamanite biljnim sirom dobićete posnu varijantu odličnu za dane posta koji je već počeo!
Pogledajte recept i saznajte kako se sprema ovaj jednostavni specijalitet koji možete poslužiti i kao prilog glavnom jelu!
Potrebni sastojci:
1 kg krompira,
so,
300-500 g brašna,
Za sos:
2 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
5 velikih paradajza ili 500 g čeri paradajza.
sušeni origano,
sveži ili sušeni bosiljak,
100g mocarela sira ili biljnog kačkavalja,
so i biber.
Priprema:
Njoke:
Korak 1: Krompire ogulite, narežite i skuvajte u slanoj vodi, kao za pire krumpir. Izgnječite ih pomoću gnječilice i ostavite da se ohlade - mogu ostati mlaki, ali nikako vrući. Dodajte soli ako je potrebno. Zatim polako dodajte brašno, sve vrijeme mešajući u činiji. Kad vam se čini da se testo počelo formirati, prebacite ga na pobrašnjelu površinu pa mesite, dodajući brašna po potrebi. treba da dobijete kompaktno, glatko i meko tijesto. Dasku sve vreme brašnite jer se krumpirovo testo dosta lijepi.
Korak 2: Kad ste zadovoljni tijestom, razrežite ga na 4-5 dijelova pa svaki oblikujte u duguljasti valjak debljine palca. Režite komadiće dužine 2,5-3 cm pa svaki prevucite preko vilice kako bi se stvorili nabori koji će bolje držati sos kasnije. Njoke slažite na pobršnjeni tanjir ili dasku - ako ne želite da ih odmah kuvate - pa u zamrzivač tako odvojene, pa kasnije prebacite u kesu za zamrzivač. Sveže ili zamrznute njoke kuvajte u ključaloj, slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ako kuvate zamrznute njoke pazite da ih ne stavite sve odjednom u vruću vodu jer će je previše ohladiti pa će njoke ispasti gnjecave.
Sos:
Korak 1: Beli luj narežite na tanke lisitće, a paradajz igulite i isecite na kockice. Mocarelu takođe narežite na kockice ili naribajte.
* Ukoliko želite posnu varijantu recepta izbacite mocarelu ili je zamenite posnim biljnim sirom.
Korak 2: Na maslinovom ulju kratko popržite beli luk, pazeći da ne potamni. Dodajte paradajz, posolite i pobiberite, pa pospite s oko 2 kašičice sušenog origana. Dinstajte dok paradajz ne omekša i ne pusti tečnost. Kad tečnost malo ispari (nakon 10-tak min) dodajte nekoliko kašika vode od kuvanja njoka - skrob iz vode će zgusnuti sos. Kuvajte još 5-10 minuta, pa dodajte naseckani bosiljak ili sušeni bosiljak.
Probajte i ako ste zadovoljni i paradajz je kuvan, dodajte mocarelu i njoke, pa sklonite s vatre. Sve dobro pomešajte i poslužite.
Prijatno!
Možete vi to same !
Fotografije: likechocolate.net
NAJPOPULARNIJI Komentari