Došla nam je zima i svi se radujemo čarolijama na snegu. Ipak, omiljeno godišnje doba ima i dosta negativnih strana, a među njima je i nagomilavanje kilograma. Da biste to sprečili ove zime, važno je da regulišete ishranu i da sprečite kilograme da se namnože, jer ćete već na proleće držati rigoroznu dijetu, kako biste ih izgubili. Određeno povrće može da vas zaštiti i tokom hladnih dana, a uticaće pozitivno i na vašu kilažu.
U nastavku saznajte kako izgleda zimska dijeta i koje povrće treba da jedete tokom zimske sezone.
NE PROPUSTITE: Namirnice savršene za kompletan detoks organizma
Zeleno i korenasto povrće
Prodavnice su trenutno pune raznolikog povrća, a na vama je samo da izaberete svo povrće koje volite i da ga uvek imate u frižideru. Redovno konzumiranje povrća, povezano je sa brojnim zdravstvenim benefitima - uspećete da kontrolišete težinu i da sprečite pojavu holesterola i srčanih bolesti. Visok sadržaja vlakana pomaže i u održavanju pravilnog rada creva i daje sitost, pa nećete imati toliku želju da unosite slatkiše ili nezdravu, previše začinjenu hranu. Povrće sadrži veoma malo kalorija,a mnogo vitamina i minerala. Na vašem jelovniku treba da nađe šargarepa, spanać, slatki krompir, cvekla, luk. Ovo povrće možete da dodajete svojim svakodnevnim jelima.
Integralne žitarice
Doručak je najvažniji, a pravi izbor mogu da budu integralne žitarice. Celovite žitarice su izvor ugljenih hidrata koje efikasno naše telo snabdevaju energijom. U zimskim danima, treba nam ujutru nešto što će da nas pripremi za hladan dan. Žitaricama možete da dodate i omiljeno voće, za bolji ukus.
Žitarice u sebi sadrže izvor vitamina B, imaju mnogo vlakana, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora. Studije povezuju konzumaciju integralnih žitarica i prosa sa smanjenim rizikom od dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara. SLoženi ugljeni hidrati pomažu u sprečavanju povišenja insulina.
Orašasti plodovi
Za užinu, možete da izaberete orašaste plovode, nutricionisti ih nazivaju čudom prirode! Konzumiranje orašastih plodova i semenki se preporučuje tokom cele godine, ali tokom zime je baš preporučlljivo, jer ovi plodovi sadrže kalorije i zdrave hranljive sastojke. U njima ima dosta monozasićenih i polizasićenih masti. Sadrže proteine i dobra su zamene za životinjske proteine. U sebi imaju i vitamine i folate, a bogati su i kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom i cinkom.
Začini
Tokom zime, začini greju naše telo i čine da svako jelo bude ukusnije i bogatije. Koristite crni biber, cimet, karanfilić, đumbir, kajensku papriku, muskantni oraščić. Osim ukusa, začini imaju brojne zdravstvene benefite, kada se upotrebljavaju u malim količinama.
NE PROPUSTITE: Reiki principi za srećniji i mirniji život
Izmenite svoju ishranu i uživajte u bogatoj ishrani, koja nije nezdrava, koja nije masna i koja će uspeti da vam pomogne da održite idealnu kilaži i ojačate svoj imunitet.
NAJPOPULARNIJI Komentari