Jede vam se nešto slatko i slasno? Torta od karamele i jabuka je savršena torta za svaku priliku. Kada vam dolaze gosti, i nemate mnogo vremena, ova torta će biti idealna, jer će je svi obožavati! Lako se pravi i njen ukus potseća na one ukuse koje smo voleli u detinjstvu. Torta je mekana, sočna i kombinacija jabuka, cimeta i karamele će zadovoljiti vaša čula ukusa.
U nastavku, saznajte recept za tortu od karamele i jabuka.
NE PROPUSTITE: Tradicionalni Francuski Brioche slatki hleb
Torta od karamele i jabuka je ukusnija nego što izgleda! Znamo odavno da nije dovoljno da torta bude samo lepa na oko. Tražili smo recept za eksploziju ukusa!
Sastojci za karamel fil:
- šolja putera (220g)
- šolja smeđeg šećera (200 g)
- šolja pavlake (240g)
- pola kašičice soli
- 1 kašika meda
Sastojci za fil od jabuka
- 400 g jabuka
- kašičica cimeta
- kašika limunovog soka
- prašak za pecivo
- kašiica soli
- 100 g šećera
- pola kašike putera
Kora:
- 360g brašna
- pola praška za pecivo
- 200ml ulja
- 200g smeđeg šećera
- 2 kapi ekstrakta od vanile
- 3 velika jajeta
Karamel krem glazura:
- 220 g putera
- 200 g šećera u prahu
- pola šolje (160g) karamel sosa
1-2 jabuke za dekoraciju
Priprema:
Karamel sos: U maloj šerpi sipajte puter, smeđi šećer, gustu pavlaku, so i med i stavite da prokuva na umerenoj vatri. Kuvajte oko 10 minuta dok se ne zgusne. Mešajte kontinuirano. Testirajte karamelu niz šerpu kako biste dobili pravu gustinu. Karamela ne bi trebalo da bude previše tečna. Karamela će se zgušnjavati hlađenjem.
Sklonite šerpu sa vatre. Termootpornom čašom izvadite pola šolje karamel sosa, prebacite u malu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ovo vam treba kasnije za puter krem). Pokrijte šerpu i ostavite da stoji sat, dva na sobnoj temperaturi dok vaša torta ne bude spremna za ukrašavanje.
Fil od jabuka: Stavite sve sastojke u veliku šerpu i na srednje jakoj vatri i prokuvajte. Kuvajte 8-10 minuta dok jabuke ne omekšaju. Neprestano mešajte. Skinite sa vatre i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 175 ° C. Dno i stranice dve tepsije od 20 cm obložite papirom za pečenje.
Kora: U srednjoj posudi sipajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so i promešajte da se sjedini. Ostavite po strani. U velikoj posudi za mešanje sa postoljem ili ručnim mikserom mutite ulje i šećer dok se dobro ne sjedine oko 2 minuta. Dodajte vanilu. Dodajte jaja i mešajte dok se potpuno ne stope sa masom. Testo podelite u dve pripremljene tepsije iste veličine. Pecite 18-22 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Nemojte prepeći. Neka se kore ohlade na sobnoj temperaturi.
Glazura od karamel putera: U velikoj posudi mešajte puter dok ne postane kremast, oko 2-3 minuta. Sipajte šećer u prahu i mutite dok se šećer ne rastvori. Umešajte vanilu. Dodajte pola šolje ohlađenog karamel sosa i mešajte dok ne postane skroz kremast. Krem od putera trebao bi biti kremast i pufnast, ali dovoljno čvrst da se razmaže.
Sastavite tortu: Isecite tanki sloj sa vrhova torti da biste stvorili ravnu površinu. Zatim prerežite svaku koru na pola vodoravno. Postavite jedan sloj torte na postolje za tortu ili na tanjir. Premažite 1/4 kreme od maslaca preko kore. Krem od putera trebalo bi da bude viši oko ivica na kojima se nalazi nadev od jabuka unutar kolača. Ponovite još dva puta. Stavite poslednji sloj torte na vrh i lagano premažite spoljnu i bočnu stranu kolača preostalim glazurom. Ohladite najmanje 2 sata u frižideru ili preko noći.
Zagrejte karamel na laganoj vatri da postane mlak. Karamela treba da bude gusta, ali i dalje tečna. Dok karamela stoji, gurnite štapić u vrh jabuke. Zatim umočite jabuku u karamel i stavite da se ocedi. Po želji pospite jabuke orasima. Polako sipajte preostali karamel na vrh torte.
Kada se karamel stvrdne, vaša torta je spremna za služenje.
NE PROPUSTITE: Najsočniji Biftek - Beef Wellington à la MJTS
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari