Cink je mineral neophodan za naše zdravlje i potreban je za funkcionisanje preko 300 enzima u našem telu. Zapravo on učestvuje u metabolisanju važnih hranjivih materija koje kasnije jačaju naš imunitet i čine nas zdravim. Stručnjaci iznova napominju važnost cinka i često biramo suplemente, ne znajući da možemo isti da nadoknadimo uz pravilno izbalansiranu ishranu. Hrana koju jedete ne mora da bude bezukusna, mi vam predstavljamo ukusne namirnice bogate cinkom.
Vreme je da budete odgovorni prema svom telu i u svoju ishranu uključite neke od sledećih namirnica bogatih cinkom.
NE PROPUSTITE: NOVA ISTRAŽIVANJA OTKRIVAJU DA BILJNA ISHRANA UTIČE NA OČUVANJE PLANETE
Meso
Meso je odličan izvor cinka i dobra stvar je što možete uživati u svom omiljenom mesnom obroku, mada se najviše cinka nalazi u goveđem mesu. Kao što smo rekli ne možete pogrešiti ni sa jagnjetinom i svinjetinom.
Porcija od sto grama mlevenog goveđeg mesa sadrži oko 5mg cinka, što je oko pedeset posto dnevne vrednosti koja je potrebna našem organizmu. Nutricionisti napominju da je važno biti realan i ne preterivati sa unosom crvenog mesa, jer velike količine mesa i mesnih prerađevina mogu stvoriti srčane probleme.
Zato je ključ u balansiranoj ishrani i uključivanju i sledećih namirnica u svoje dnevne obroke.
Školjke
Evo još jednog zdravog i nisko kaloričnog obroka u poređenju sa govedinom, koji nam donosi zadovoljavajuće količine cinka. Morate proveriti da li su morski plodovi sveži prilikom kupovine i dobro ih skuvati, u suprotnom se možete otrovati i danima će vas pratiti stomačne tegobe.
Ovo je razlog zašto većina ljudi izbegava pravljenje školjki u kućnim uslovima i konzimira ih obično kada su na moru.
Mahunarke
Siguran izvor cinka koji nam je uvek dostupan i jednostavan za pripremu jesu mahunarke. Grašak, pasulj i sočivo sadrže značajne količine cinka. Ukoliko pripremite čorbu ona će vam prijati i pospešiti varenje, a pritom ćete dobiti dovoljne količine cinka i drugih hranjivih materija.
Mahunarke pored cinka sadrže i fitate, koji na osnovu pojedinih istraživanja usporavaju apsorpciju cinka. Zato nutricionisti ističu važnost mesa u našoj ishrani, iz kojih se cink lepo apsorbuje i ostaje u organizmu.
Orašasti plodovi
Zdrava užina je posebno korisna kada želite da nadoknadite cink svom organizmu. Sada možete uživati grickajući kikiriki, orahe i druge vama omiljene orašaste plodove jer su bogati cinkom. Pored cinka orašasti plodovi u sebi imaju i zdrave masti i vlakna kao i mnoge druge vitamine i minerale.
Nutricinositi naglašavaju da pored zadovoljavajuće količine cinka, orašasti plodovi mogu smanjiti šansu za srčanim oboljenjima, dijabetesom i rakom.
Mlečni proizvodi
Mleko i sir su odličan izvor bioraspoloživog cinka što znači da telo ovaj cink može lepo rasporediti u organizmu, odnosno apsorbovati. Možete ih kombinovati sa žitaricama ali i orašastim plodovima i malo meda, tako da budu poput kaše odlična popodnevna užina.
Jaja
Jaja sadrže umerenu količinu cinka i mogu vam pomoći da zadovoljite dnevne količine cinka. Pored cinka jaja su jedan od retkih izvora holina, nutritijenta koji uglavnom fali ljudskom organizmu.
Integralne žitarice
Ne možemo da završimo priču o cinku a da ne pomenemo integralne žitarice, pirinač, kinou, zob koje sadrže velike količine cinka. I ovo je odlična vest jer ih možete kombinovati sa gore navedenim namirnica i pripremiti sebi ukusan obrok, koji će vam omogućiti energiju za dnevne aktivnosti ali i hranjive materije!
Uz ove namirnice, unećete dovoljno količinu cinka, a i dalje ćete imati ukusan i zdrav obrok!
NAJPOPULARNIJI Komentari