Vegetarijanska ishrana je popularna i smatra se da se oko dvadeset posto ljudske populacije opredelilo za vegetarijanski način ishrane. Ukoliko želite da se pridružite ovom broju ljudi, važno je da počnete sa pravilnom vegetarijanskom ishranom, kako bi vaš organizam bio zadovoljen optimalnom količininom vitamina, minerala i antioksidanasa. Vegetarijanska ishrana nije samo stvar trenda i mnogi ljudi su se odlučili za nju iz zdravstvenih razloga. Naravno, postoji i grupa ljudi koji su prešli na vegetarijansku ishranu iz etičkih i moralnih razloga.
U nastavku, saznajte kako izgleda pravilna vegetarijanska ishrana.
NE PROPUSTITE: Začini koji sagoravaju kalorije - jedite ukusno i mršavite
Vegetarijanska ishrana može vas osloboditi viška kilograma, sprečiti gojaznost, preduhitriti hronične i mnoge druge bolesti, tako da vaše telo bude zdravo i vitalno bez obzira na godine- ali, samo ukoliko je pravilna! Loš način vegetarijanske ishrane može vas dovesti do deficita gvožđa u organizmu, osećaćete se malaksalo, imunitet će oslabiti i nećete imati snage za dnevne aktivnosti. Nepravilan način vegetarijanske ishrane može stvoriti i nedostatak vitamina K koji čini kosti jakim. Vegeterijanci izbegavaju proizvode od mesa, ali takođe i mlečne proizvode, i ribu.
Tofu je sjajna zamena za mesne prerađevine
Tofu je pronašao kineski kuvar pre više od dve hiljade godina, mešajući sojino mleko sa nigarijem. Nigarij je proceđeni ostatak koji se dobija ceđenjem soli iz morske vode. Zapravo, tofu je u obliku belih blokova i odlična je zamena za sir, a nadoknadiće vašem organizmu sve proteine iz mesa.
Izgled tofua podseća na domaći kravlji sir, a ukus je neutralan, navode vegetarijanci.
Prilikom kupovine tofua birajte organske proizvode, jer postoje pakovanja tofua unutar kojeg je GMO ogajana soja. Kod nas ovakvih proizvoda koji nisu prirodni ima vrlo malo, ali za svaki slučaj obratite pažnju na samu deklaraciju tofua prilikom kupovine. Tofu je bogat proteinima i sadrži sve aminokiseline koje su telu potrebne kako bi bilo zdravo i vitalno uprkos odsustvu mesa u ishrani.
Pored proteina i aminokiselina unutar tofua pronalaze se vitamini i minerali koji jačaju krvnu sliku i imunitet čitavog tela. Proteini iz soje ubrzavaju cirkulaciju i jačaju srce, navode istraživanja naučnika. Tako da je tofu odličan i ukusan izbor prilikom prelaska na vegetarijsnaki način ishrane.
Mahunarke jačaju imunitet i održavaju vas sitim
Mahunarke podrazumevaju pasulj, boraniju i grašak koje većina ljudi konzumira od malena, to su ukusi na koje ste navikli i možete uživati u njima tokom vegetarijanske ishrane. Možete dodati soju, leblebije i sočivo i time osvežiti svoj dnevni meni.
Mahunarke će vas zasititi, tako da nemate potrebu za grickalicama između obroka. Pritom su hranjive i u sebi sadrže gvožđe, fosfor, cink, kalijum i vitamine B grupe. Kuvari širom sveta obožavaju mahunarke i prepremaju ih eksperimentišući sa začinima. Ukoliko dodate nove začine u grašak ili pasulj, podićićete svoj aptetit i učiniti jelo atraktivnijim za svoja čula.
Sirovo voće i povrće je ukusno i hranjivo
Voće je tu da zameni slatkiše i pritom detoksikuje organizam, preporučuje se kao obrok u jutarnjim časovima, ali i kao užina u popodnevnim časovima. Najbolje bi bilo da jedete sirovo, sveže voće ali uvek se možete počastiti suvim šljivama, smokvama ili bananama. Različite vrste smutija osvežavaju i bude telo u jutarnjim časovima - zato ih vegetarijanci obožavaju.
Kako se vegetarijanska ishrana zasniva na biljkama, neizostavni deo priče jeste povrće koje treba konzumirati svakodnevno. Povrće smanjuje nivo šećera u krvi, sprečava pojavu dijabetesa i može smanjiti krvni pritisak! Povrće na početku možete jesti kuvano i začinjeno, ali što pre treba naviknuti organizam na sirovo povrće koje je vitaminska bomba!
Orašasti plodovi su ukusna i zdrava užina
Orašasti plodovi su uvek popularni u vegetarijsnkoj ishrani i zameniće slatkiše i grickalice iz prodavnica, koje nisu zdrave. Uživajte u ukusnim orasima, bademima, kikiriikiju, suncokretu ili bundevinim semenkama kad god poželite. Orašasti plodovi su oduvek bili popularni u vegeterijsnkoj ishrani i možemo ih ih videti na trpezama širom sveta. Mogu se jesti u sklopu užine ili se mogu pripremati u raznim jelima. Obrocima daju savršen ukus i hranljivu vrednost. Koštunjavi plodovi mogu da budu idealni za slatkiše, ali se lako prilagođavaju i slanim jelima. Koštunjavi plodovi su puni antiksidanasa i uključuju polifenole.
NE PROPUSTITE: Najbolji čajevi za snižavanje šećera u krvi
Kao što vidite vegetarijanska ishrana može da bude zabavna i ukusna, ali i pre svega zdrava.
NAJPOPULARNIJI Komentari