Sigurno ste čuli za ishranu koja se bazira na sirovim namirnicama. Smatra se da ova dijeta može pozitivno da utiče na vaše zdravlje, ali i da može da vas oslobodi viška kilograma. Kako nam se bliže sunčani dani, sve više razmišljamo o prazničnim kilogramima, koji se svake godine zalepe, baš na problematičnim regijama tela. Ako ste u potrazi za dijetom koja će vam pomoći da budete zgodniji, vitalniji i zadovoljniji svojim telom, onda treba da se informišete o popularnoj Raw, odnosno sirovoj dijeti u kojoj ćete uglavnom jesti povrće, voće, koštunjave plodove i žitarice.
U nastavku, saznajte sve o sirovoj dijeti, o svim prednostima i manama.
Sirova dijeta je postala popularna širom sveta. Ljudi koji su probali ovu dijetu, rekli su da veruju u to da prženjem hrane, uništavamo sve one dobre sastojke koji su našem telu neophodni za pravilno fukncionisanje. Prženjem, pa čak i kuvanjem se uništavaju hranljivi sastojci i i prirodni enzimi koji su nam potrebni za varenje, ali i za borbu protiv hroničnih bolesti.
Neki ljubitelji sirove dijete veruju da kuvanje čini hranu otrovnom. Tvrde da dijeta sirovom hranom može da pomogne kod glavobolja i alergija, da može ojačati imunitet i pamćenje i poboljšati stanja poput artritisa i dijabetesa. Kada je reč o snažnijem imunitetu, trudimo se korigujemo svoje navike, jer je zdravlje svima prioritet!
Saznajte šta smo mi učinile po tom pitanju i kako smo uspele da uz pomoć zdravijih navika, osnažimo imuni sistem!
Sirova hrana podrazumeva konzumaciju neobrađene, neprerađene hrane. Osnovne namirnice na kojima se zasniva ova dijeta su: voće, povrće, koštunjavo voće, semenke, žitarice. Uz to, postoje varijacije u kojima se jede i nepasterizovana mlečna hrana, sirova jaja, meso i riba.
Ono što je takođe važno u sirovoj dijeti jeste da hrana koja se jede treba da bude mlaka ili čak potpuno hladna. Za pripremu hranu koriste se dehidratori, blenderi i ostali procesori hrane. Ono što je najveća mana kod ove dijete jeste što se ishrana menja iz korena. Ljudi koji su navikli na kuvanu i na prženu hranu, moraju da prođu proces prilagođavanja, koji je veoma težak. Uz to, mnogo više ćete vremena provoditi u kuhinji. Možda ćete morati i da poboljšate svoje kuhinjske veštine. Jelo može biti nezgodno za pripremu, a ako se trudite da nabavljate organske proizvode, možda ćete morati da odete u specijalizovane prodavnice radi šireg izbora. U standardnim prodavnicama i marketima još uvek je uzak izbor organske hrane, a znamo i da ona košta malo više, tako da, budite pripravni da pronađete nove prodavnice i da trošite malo više novca za hranu.
Ova dijeta je mnogo drugačija od standardne ishrane na koju smo navikli. Zato se i ne preporučuje osobama sa slabim imunim sistemom, trudnicama i dojiljama, kao i osobama koje hronično pate od bolesti bubrega.
U sirovoj dijeti je strogo zabranjeno da jedete zapakovanu hranu i kupovne obroke. Sve što jedete morate sami i da spremite, što će biti dosta naporno ukoliko nema mnogo slobodnog vremena. Ova dijeta je prilagođena i veganima i vegeterijancima.
Gluten je strogo zabranjen u sirovoj dijeti, ali namirnice poput voća, povrća, orašastih plodova i semena su prirodno bez glutena. Ono što je dobro jeste da vam ova dijeta može pomoći u kontroli krvnog pritiska, jer sadrži veoma malo natrijuma, pa bi mogla smanjiti šanse za moždani udar, srčanu insuficijenciju, osteoporozu, rak želuca i bubrega. Gubitak kilograma i držanje idealne kilaže mogu pomoći u prevenciji ili upravljanju dijabetesom tipa 2.
Pošto su u osnovi ove dijete zabranjeni životinjski proizvodi (iako su se kasnije dodali na spisak), biće vam potrebna suplementacija određenih vitamina. Bez mesa, imamo nedostatak vitamina koji jednostavno moramo nadoknaditi suplementima. Nutricionista Kathleen Zelman kaže:
"Definitivno ćete smršati na ovoj dijeti, jer većina potrebnih namirnica ima malo kalorija, masti i natrijuma i bogata je vlakanima. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su se pridržavali dijete sa sirovom hranom izgubili značajnu količinu kilograma. Većina onoga što pojedete sadrži puno vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija koje su namenjenje za borbu protiv bolesti. Nedostaci su to što je dijeta teška za pridržavanje i neadekvatna u mnogim esencijalnim hranljivim sastojcima, kao što su proteini, gvožđe, kalcijum, vitamin B12 i još mnogo toga."
Iako zagovornici ove dijete tvrde da kuvanjem uništavamo dobre sastojke, istina je da kuvanjem ne činimo da hrana postane toksična, već neke namirnice postaju lakše za varenje. Kuvanje takođe pojačava određene hranljive sastojke, poput beta-karotena i likopena, i ubija bakterije, što vam pomaže da izbegnete trovanje hranom. Nema još uvek naučnih dokaza da sirova hrana sprečava bolest.
NE PROPUSTITE: Japanke otkrivaju način ishrane uz koji ostaju fit
Sirova hrana će vam pomoći da smršate jer ima malo kalorija i zasnovana je na zdravim namirnicama. Ipak, dosta je restriktivna i nije idealna za dugoročno držanje. Ukoliko ste je već isprobali, podelite sa nama svoja iskustva!
NAJPOPULARNIJI Komentari