Želeli ste da uživate u restoranu prelepog enterijera i napokon ugrabili slobodnog vremena, a onda vas je iznenadila mala porcija hrane koja vam je poslužena? Pritom je jelo bilo skupo i vi ste ostali začuđeni, međutim postoje adekvatni razlozi koji će opravdati ovakvu uslugu. Volimo prefinjene restorane jer se u njima osećamo lepo i usluga je na vrhunskom nivou, ali nikada nam nije bilo sasvim jasno zašto se poslužuje tako malo hrane u ogromnim tanjirima.
U nastavku, otkrivamo zbog čega skupi restorani služe male porcije hrane.
NE PROPUSTITE: Hrskavi pileći bataci a la KFC - brzo i ukusno
Svako jelo sadrži skupe sastojke
Vrhunski restorani podrazumevaju kvalitetan izbor hrane, ali svakog sastojka ponaosob. Glavni kuvar pažljivo bira sastojke za pripremu obroka, koji se često poručuju iz inostranstva.
Kilogram najkvalitetnije govedine mogao bi da košta do 300 eura, a kilogram kavijara do deset hiljada eura. Kada bi se dodavala velika količina ovako kvalitetnih i skupih namirnica u pojedinačan obrok sama porcija bi bila mnogo skuplja, što gostima restorana nikako ne bi odgovaralo.
Kako bi obezbedili pristupačnu cenu glavnih jela, kuvari pripremaju manje obroke vrhunskog kvaliteta.
Manja količina hrane na tanjiru izgleda elegantnije
Kada zakoračino u elegantani, prefinjeni restoran naša čula uživaju, najpre se opuštamo uz prelep enterijer i muziku, ali i mirise koji dopiru iz kuhinje, a tek na kraju naša nepca uživaju u ukusu hrane. Ovom činjenicom vode se profesionalni kuvari pa tako obraćaju više pažnje na estetski izgled jela.
Manju porciju hrane lakše je oblikovati i lepo ukrašen tanjir fasciniraće vas, za razliku od prenatrpanog tanjira.
Postoji još jedan izraz koji mora da ispuni glavno jelo iz restorana a to je instagramičnost. Ukoliko estetski nije lepo ljudima nike privlačno i ne mogu ga slikati za svoj Instagram profil.
Svako jelo je umetničko delo kuvara
Tanjir je danas predstavljen kuvarima kao slikarima platno i oni se trude da sve pojedinačne sastojke jela dovedu do savršenstva. Postoje Francuska jela koja zahtevaju kuvanje 16 različitih vrsta povrća u odvojenom posuđu.
Kada kuvar uloži toliko trud u pripremanje jela i na kraju veliku količinu hrane prespe u tanjir čitava magija nestaje. Ukusi se mešaju i trud pada u vodu. Zato se danas na velikom tanjiru služe precizno poređane namirnice različitih ukusa u kojima možete pojedinačno uživati.
Hrana vam neće dosaditi
Prvi zalogaj koji pojedete iz pristiglog obroka ima najbolji ukus. Tada su vaša čula posebno naglašena, ali se tokom nastavka jela potpuno opuštaju.
Znajući ovu činjenicu kuvari se fokusiraju na kvalitet jela a ne na samu količinu namernica. Služeći vam manje porcije pružaju vam mogućnost da polako, usresređeno na svaki zalogaj uživate u samom ukusu jela, umesto da vam dosade preobimnim obrokom.
Tokom večeri možete uživati u različitim jelima
Obično restorani služe tri obroka koji podrazumevaju predjelo, glavno jelo i dezert. Fini restorani se nisu pridružili klasici i oni obično serviraju do dvanaest manjih obroka na vašem stolu. Tako možete uživati u maloj porciji supe, lepo začinjenim kanapeima, predjelu, glavnom jelu, sosevima, različitim vrstama hleba, pecivu, glavnom jelu i kolaču.
NE PROPUSTITE: Ukusna i zdrava - Grčka salata sa lososom
Kada bi ovoliko različitih jela bilo u velikim porcijama, ne bi ste isprobali pola i time uskratili sebi notu neodoljivih ukusa!
NAJPOPULARNIJI Komentari