Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

  • Novogodišnja dekoracija: šta sve možeš da kupiš do 2000 dinara?

  • Praznični dezert koji se ne peče, a ceo komšiluk traži recept

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

Recepti

Otkrivamo zašto skupi restorani služe male porcije hrane

Želeli ste da uživate u restoranu prelepog enterijera i napokon ugrabili slobodnog vremena, a onda vas je iznenadila mala porcija hrane koja vam je poslužena? Pritom je jelo bilo skupo i vi ste ostali začuđeni, međutim postoje adekvatni razlozi koji će opravdati ovakvu uslugu. Volimo prefinjene restorane jer se u njima osećamo lepo i usluga je na vrhunskom nivou, ali nikada nam nije bilo sasvim jasno zašto se poslužuje tako malo hrane u ogromnim tanjirima. 

U nastavku, otkrivamo zbog čega skupi restorani služe male porcije hrane. 

 

NE PROPUSTITE: Hrskavi pileći bataci a la KFC - brzo i ukusno

 

Svako jelo sadrži skupe sastojke

Vrhunski restorani podrazumevaju kvalitetan izbor hrane, ali svakog sastojka ponaosob. Glavni kuvar pažljivo bira sastojke za pripremu obroka, koji se često poručuju iz inostranstva.

Kilogram najkvalitetnije govedine mogao bi da košta do 300 eura, a kilogram kavijara do deset hiljada eura. Kada bi se dodavala velika količina ovako kvalitetnih i skupih namirnica u pojedinačan obrok sama porcija bi bila mnogo skuplja, što gostima restorana nikako ne bi odgovaralo.

Kako bi obezbedili pristupačnu cenu glavnih jela, kuvari pripremaju manje obroke vrhunskog kvaliteta.

Manja količina hrane na tanjiru izgleda elegantnije

Kada zakoračino u elegantani, prefinjeni restoran naša čula uživaju, najpre se opuštamo uz prelep enterijer i muziku, ali i mirise koji dopiru iz kuhinje, a tek na kraju naša nepca uživaju u ukusu hrane. Ovom činjenicom vode se profesionalni kuvari pa tako obraćaju više pažnje na estetski izgled jela.

Manju porciju hrane lakše je oblikovati i lepo ukrašen tanjir fasciniraće vas, za razliku od prenatrpanog tanjira.
Postoji još jedan izraz koji mora da ispuni glavno jelo iz restorana a to je instagramičnost. Ukoliko estetski nije lepo ljudima nike privlačno i ne mogu ga slikati za svoj Instagram profil.

Svako jelo je umetničko delo kuvara

Tanjir je danas predstavljen kuvarima kao slikarima platno i oni se trude da sve pojedinačne sastojke jela dovedu do savršenstva. Postoje Francuska jela koja zahtevaju kuvanje 16 različitih vrsta povrća u odvojenom posuđu.

Kada kuvar uloži toliko trud u pripremanje jela i na kraju veliku količinu hrane prespe u tanjir čitava magija nestaje. Ukusi se mešaju i trud pada u vodu. Zato se danas na velikom tanjiru služe precizno poređane namirnice različitih ukusa u kojima možete pojedinačno uživati.

Hrana vam neće dosaditi

Prvi zalogaj koji pojedete iz pristiglog obroka ima najbolji ukus. Tada su vaša čula posebno naglašena, ali se tokom nastavka jela potpuno opuštaju.

Znajući ovu činjenicu kuvari se fokusiraju na kvalitet jela a ne na samu količinu namernica. Služeći vam manje porcije pružaju vam mogućnost da polako, usresređeno na svaki zalogaj uživate u samom ukusu jela, umesto da vam dosade preobimnim obrokom.

Tokom večeri možete uživati u različitim jelima

Obično restorani služe tri obroka koji podrazumevaju predjelo, glavno jelo i dezert. Fini restorani se nisu pridružili klasici i oni obično serviraju do dvanaest manjih obroka na vašem stolu. Tako možete uživati u maloj porciji supe, lepo začinjenim kanapeima, predjelu, glavnom jelu, sosevima, različitim vrstama hleba, pecivu, glavnom jelu i kolaču.

 

NE PROPUSTITE: Ukusna i zdrava - Grčka salata sa lososom

 

Kada bi ovoliko različitih jela bilo u velikim porcijama, ne bi ste isprobali pola i time uskratili sebi notu neodoljivih ukusa!

03.07.2021 19:06
 

Ne propustite

  • Najpopularnija crna torta od Guinness piva

  • Mocha od bele čokolade - recept

  • Zalogajčići od bele čokolade - brzo i ukusno

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • Nedeljni horoskop: 15.12.-21.12.2025. Veliki kosmički RESET

  • Čvrste i moderne patike koje vas neće razočarati – pročitajte kojim brendovima vredi verovati!

  • FINANSIJSKI BAKSUZ: Tri stvari koje NE SMETE da radite u kući posle 18h (ako želite da vam 2026. bude bogata)

  • 3 poklona koja NIKAKO ne smete uneti u kuću (veruje se da donose svađu i suze)

  • TAJNA SAVRŠENOG RUČKA: Dodatak od 20 dinara koji svaki pasulj, sarmu ili paprikaš pretvara u gala ručak

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • TEST INTELIGENCIJE NA PORODIČNOM RUČKU: Ako vas pitaju "Kad će udaja/deca?", odgovorite OVO

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • Hitna "dijeta" bez gladovanja koja izvlači vodu (da uđete u haljinu broj manju)

  • VAŽI SAMO U DECEMBRU: Pet luksuznih detalja (ispod 1000 dinara) zbog kojih izgledate kao da ste se vratili sa Maldiva

  • Lek za nesanicu koji znaju samo Japanke – Jedan trik koji vas uspava za 90 sekundi (Bez tableta)

  • RUKE VAM DODAJU 10 GODINA: Sastojak iz kuhinje koji briše tamne fleke

  • Zašto se parovi najviše svađaju pred praznike i 3 rečenice koje smanjuju tenziju

  • RUSKI DOKTORI SE KUNU: "Zlatna voda" koju treba da popijete pre odlaska na SLAVU (sprečava nadimanje i mamurluk)

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Mus sa jagodama - gotov za 15 minuta

Uskoro nam stiže sezona jagoda, a ako ste i vi među onima kojima su jagode jedna od omiljenih voćki, onda ćete sigurno...
Scroll up