Ova torta je postala planetarno popularna jer su mnogi bili zaprepašćeni idejom da se u slatkiš stavlja pivo. Ipak, ko ju je jednom okusio, želeo je da je jede ponovo. Gotovo u svim zemljama, ova torta se pravi na isti način. Jaka je, u sebi ima dosta čokolade i pivo se ni ne oseća toliko. I dok su mnogi bili u čudu zbog ove kombinacije, torta je nalazila svoje mesto u porodičnim domovima i postala je omiljena na bogatoj trpezi, nakon ručka. Pitali smo se, u čemu je caka i da li je zaista tako ukusna kao što se priča.
U nastavku, otkrivamo recept za najpopularniju crnu tortu od Guinness piva.
NE PROPUSTITE: Kremasta Kinder Torta - Bez Pečenja
Guinnessova čokoladna torta je postala popularna baš iz razloga što je nesvakidašnja i ljudi uglavno reaguju rečenicom: "Pivo u torti, da li se šališ? Ja to moram da probam!" I tako, ljudi su isprobavali tortu i ukus im se neverovatno svideo. Inače, torta je nastala u Irskoj, a već dobro znamo da su Irci ljubitelji dobrog piva, ali i slatkiša. Ova torta je toliko jednostavna, da je baš svi mogu napraviti, i dobro je što ubrzo nakon pravljenja možete da isečete parče i uživate.
Sastojci:
250 mililitara ginis piva
250 grama putera
75 grama kakao praha
400 grama šećera
150 mililitara pavlake
2 jajeta
1 kašika ekstrakta vanile
275 grama običnog brašna
2 i po kašičice sode bikarbone
Preliv:
300 grama krem sira (može i Mascarpone)
150 grama šećera u prahu
125 mililitara šlaga
Priprema:
Dodajte puter, kakao i Guinness u šerpu. Zagrejte na umerenoj vatri i mešajte dok se ne rastopi. Odložite 5 do 10 minuta da se malo ohladi.
Dodajte brašno, sodu bikarbonu i šećer u veliku posudu za mešanje i dobro izmešajte. Sipajte mešavinu Ginisa / kakao / putera, lagano sjedinite, dodajte vanilu, jaja i pavlaku i sve zajedno umutite dok se dobro ne sjedini. Testo bi trebalo da bude gusto i tamne čokolade.
Sipajte u podmazani kalup i pecite oko sat vremena na 180 stepeni. Nemojte da vas zavara da je kora živa samo zato što je unutra mekana. Ona je iznutra veoma sočna i to joj daje čar. Ostavite da se hladi 10 do 15 minuta pre nego što ga izvadite iz kalupa za torte i ostavite da se potpuno ohladi.
Glazuru tako što pomešate krem sir sa šećerom u prahu i sa šlagom. Na kraju promešajte ručno, da se smesa sjedini. Namažite tortu i ostavite je da se ohladi na kratko. Posle toga, spremna je za posluživanje!
NE PROPUSTITE: Zalogajčići od bele čokolade - brzo i ukusno
Uživajte u svakom zalogaju!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari