Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vodič za roditelje: Šta dete zaista treba da zna pre polaska u prvi razred?

  • Jesenji hobiji u kojima ćeš uživati

  • 5 pitanja za ponovno buđenje strasti u vašoj vezi

  • Vraćamo se u kancelariju: ovo su nokti kakve biramo

  • Tvoja beba dolazi ove jeseni? Ovo su najlepša imena za dečake i devojčice!

Recepti

Odakle potiču naše omiljene poslastice?

Svi imamo omiljenu hranu, ali odakle ta hrana dolazi, ne razmišlja se uvek na drugi način. Naravno, obično imamo opštu ideju kada je reč o poreklu hrane, ali ono što bi vas moglo iznenaditi je da poreklo hrane nije toliko očigledno kako izgleda. No, poreklo hrane ne utiče samo na istorijski značaj, već i na originalnost recepta. Recepti se konstantno menjaju, i prilagođavaju se savremenom dobu zahvaljujući iskusnim kuvarima, ali istina je da su originalni recepti i najbolji. 

U nastavku, saznajte odakle potiču naše omiljene poslastice!

 

NE PROPUSTITE: Torta sa jagodama - gotova za 15 minuta

 

Krofne

Iako mnogi misle da su krofne nastale u Americi, istina je da potiču iz Grčke. Dunkin’ Donuts i Krispie Kreme su američki brendovi koji su se proslavili prodajom ove fantastične poslastice. Loukoumades nastale su kao kuglice u Grčkoj i smatraju se najstarijom poslasticom koja datira još od prvih Olimpijskih igara 776. pre Hrista, gde su pobednicima predstavljene kao „medeni žetoni“.

Sladoled

Iako mnogi misle da je sladoled nastao u Italiji, on potiče u stvari iz Monoglije. Italijani su širom sveta poznati po kvalitetu sladoleda i gelata, a vama bi bilo oprošteno ako pomislite da su zaista izumitelji ove ukusne slatke poslastice, ali pogrešili biste. To priznanje zapravo odlazi u Mongoliju. Priča se da bi mongolski konjanici nosili bivolje mleko preko pustinje Gobi u kontejnerima kao rezerve, ali kako bi temperatura padala i oni bi galopirali, mleko bi se smrzavalo. Kako se mongolsko carstvo proširilo u 1200-ima, tako se povećala i popularnost ove nove ledene mlečne kreme i postoji predanje da je Marko Polo vratio ideju u Italiju krajem 13. veka.

Kroasani

Razočarenje sledi - kroasani nisu iz Francuske! Bez obzira da li jedete slane ili slatke kroasane, ukusna poslastica za doručak na bazi pahuljastog peciva koja je toliko duboko ukorenjena u francuskoj kulturi zapravo je stvorena u Beču u Austriji. Mnogi istoričari veruju da se poslastica u obliku polumeseca vraća u manastirske pekare i pečena je u okviru paganskih običaja za proslavu Uskrsa - uz pecivo koje se prvi put pominje u 12. veku.

Čurosi

Churros je popularan širom sveta i smatra se da potiče iz Španije. Čurosi su zapravo iz Kine. Originalni štapići su namenjeni i za slatke i za slane soseve. Pržene trake testa dopremljene su u Španiju preko Portugalije u 17. veku.

Pasta

Ni pasta nije italijanska! Ona potiče iz Kine, verovali ili ne! Priča se da su rezanci sa testeninama stekli popularnost u Italiji oko 13. veka i da su ih najverovatnije uveli evropski putnici. Ti putnici su verovatno otkrili rezance od jaja zahvaljujući nomadskim Arapima koji su bili odgovorni za donošenje ranih oblika testenina na zapad iz Azije. Rezanci sa jajima dugo su bili osnovni deo kineske ishrane, još od 1. veka.

NE PROPUSTITE: Uskršnja trpeza: Pavlova torta + 2 ideje za šaranje jaja (jagodice i zeka)

 

Da li su vas ove informacije iznenadile? Nas su neke stavile u čudu!

 

Foto: izvor

27.04.2021 07:54
 

Ne propustite

  • Grčka salata - recept

  • Hrskavi pileći bataci a la KFC - brzo i ukusno

  • Mus sa jagodama - gotov za 15 minuta

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period 01.09.-07.09.2025.

  • Doba transformacije: Mesečni horoskop za SEPTEMBAR

  • 5 outfita za septembar: Savršeni stil za modni prelaz

  • Kako pronaći savršenu farbu za kosu?

  • Vodič za roditelje: Šta dete zaista treba da zna pre polaska u prvi razred?

  • Jesenji hobiji u kojima ćeš uživati

  • Ideja za ukusni nedeljni ručak

  • Brzi savet: Kako da skinete fleku od dezodoransa?

  • Putopis iz duše: Manastir Tumane, više od obične posete

  • Poslastica od crnog grožđa: Brza i elegantna fantazija

  • Deca i internet: Vodič za roditelje u digitalnom dobu

  • Italijanska rapsodija - večera za dvoje

  • Pronađite oslonac, ljubav i sigurnu luku uz ove horoskopske znake

  • Garniture za dnevnu sobu kao ključni element dizajna

  • Mirisni prelaz: Omiljeni parfemi za septembar

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Otkrivamo zašto skupi restorani služe male porcije hrane

Želeli ste da uživate u restoranu prelepog enterijera i napokon ugrabili slobodnog vremena, a onda vas je iznenadila...
Scroll up