Meso koje se topi u ustima nije lako spremiti.
Naša draga Maja, autorka bloga Vitki gurman, zna tajnu iz kineskih restorana i ume da spremi savršeno meke komade mesa.
Danas imate priliku da tajnu saznate i vi.
U međuvremenu, potražite još odličnih recepata i kulinarskih saveta u njenoj knjizi Gurmanske veze!
NE PROPUSTITE: Zdrav doručak: galete bez glutena
Da bi bio ukusan i mek, ramstek se marinira danima. Ali šta ako želite da ga pripremite za isto veče – ili još brže?
Ovu metodu koriste i u kineskim restoranima. Ako ste se ikada pitali kako njima uspeva da svinjetina i junetina nakon vrlo kratkog prženja budu onako meki – otkrivamo vam tu tajnu!
Napomena: metoda uspeva samo na tanko sečenim listićima mesa i na jako tankim šniclama!
Ramstek za dvoje:
• oko 500 ramsteka (može da se koristi i juneći but)
• 1 kašičica sode bikarbone
• 2 kašike jabukovog sirćeta
• so i biber
• blanširana blitva ili spanać
• 2 čena belog luka
• pavlaka za kuvanje – opciono
• maslinovo ulje
• 2 okrugle tikvice (može i duguljasta pa se servira „čamac“ umesto „loptice“)
Ramstek isecite na tanke listiće i izlupajte ih čekićem. Stavite kašičicu sode bikarbone u vodu i potopite listiće da stoje oko 45-60 minuta.
Nakon toga, meso dobro isperite, pa stavite u posudu s vodom jabukovo sirće i meso potopite na 15 minuta.
Ponovo isperite. Sad je potpuno omekšalo. Poređajte ga na krpu i preklopite da upije višak vode.
Prelijte listiće sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite – pa ostavite da odstoji dok premite prilog.
Tikvicama isecite vrh pa ih izdubite kašikom. Posolite i ubacite u mikrotalasnu na samo nekoliko minuta da omekšaju.
Propržite malo belog luka na maslinovom ulju, dodajte blanširanu i iseckanu blitvu/spanać (količina po potrebi u skladu sa veličinom tikvica).
Posolite, pobiberite i nakon što ispari voda – sklonite s ringle. Možete i ne morate da dodate i malo neutralne pavlake.
Napunite omekšale tikvice. Kad je prilog gotov, komade ramsteka propržite na gril tiganju, kratko s obe strane.
Ovo „kratko“ shvatite baš bukvalno i ne pravite gužvu u tiganju, pre pržite u nekoliko tura, jer jako brzo bude gotovo.
Odmah servirajte dok je sve toplo.
Istu metodu omekšvanja tikvica u mikrotalasnoj možete koristiti i uz neki drugi fil. Na primer, ovaj recept za prilog od tikvice možete pretvoriti u brzu večeru bez mesa tako što ćete dodati kozji sir i orahe, malo zapeći u rerni ili mikrotalasnoj da se sir otopi – pa servirati uz salatu sa rukolom.
NE PROPUSTITE: Rolat od piletine i spanaća s tikvogetama
Recept i fotografije: Maja Petrović autorka bloga “Vitki gurman”.
Više zdravih i ukusnih recepata, od namirnica koje su afrodizijaci, možete pronaći u njenoj knjizi Gurmanske veze.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari