Maju Petrović, koja je s vama podelila nekoliko recepata sada već sasvim sigurno dobro znate.
Nije loše da ponovimo da je Maja autorka bloga Vitki gurman.
Pre nego što pogledate kako se pravi fantastičan rolat od piletine i spanaća sa tikvogetama, to jest, špagetama od tikvica otkrićemo vam dve stvari.
Maja je zaista i vitki gurman i kada je vidite ne možete da ne poželite da hranite baš kao ona.
Takođe, saznali smo da priprema novi kuvar i jedva čekamo da ga završi.
Do tada, uživaćemo u njenom blogu i knjizi "Gurmanske veze".
NE PROPUSTITE: Iskoristite sezonu: orada sa salsom od smokve
Spanać ima gvožđe, ali manje nego što mislite.
On nije nikakav „gvozdeni šampion". Grešku je napravio naučnik Emil fon Volf koji je 1870. godine, radeći istraživanje hemijskog sastava povrća, pogrešno upisao vrednost sadržaja gvožđa kod spanaća i ispalo je da je deset puta veći od realnog.
Ovo je otkriveno tek 1930. godine, ali je zabluda nastavila da živi.
Ipak, pošto ima gvožđa u sebi i pošto je vrlo ukusan - recept obavezno isprobajte!
• 1 pileće belo meso
• spanać (može i u briketima, pola pakovanja)
• malo belog luka
• 1 baš velika tikvica
• malo rehidriranih šitaka (mogu i druge pečurke po izboru)
• manji struk praziluka
• maslinovo ulje
• so, biber, čili
Rolnice: Ispržite na maslinovom ulju beli luk, dodajte spanać, posolite i pobiberite.
Belo meso odvojte od koske i svaku polovinu isecite kao da otvarate knjigu.
Izlupajte čekićem da dobijete lepu šniclu, posolite, pobiberite.
Nafilujte spanaćem i urolajte u nauljenu aluminijumsku foliju, koju po želji možete da pospete i začinima i dobijete šarenu koricu (na primer, pospite foliju sušenim peršunom).
Rolnice u foliji ispržite na suvom tiganju ili ispecite u rerni.
Tikvogete (špagete od tikvica): oštrim nožem ili, još bolje, nožićem za pravljenje špageta od povrća, isecite tikvicu – pa tikvogete ubacite na minut u slanu ključalu vodu, tek da se „opuste“.
Odmah isperite hladnom vodom da se ne prekuvaju.
Preliv: sipajte maslinovo ulje u tiganj, ispržite rehidrirane i iseckane šitake, zatim dodajte i praziluk seckan na kolutiće.
Sipajte malo vode i dinstajte dok praziluk ne omekša.
Začinite po ukusu (preporučujem so, biber i malo čilija).
NE PROPUSTITE: Zdrav doručak: sendvi sa humusom i jajima
Recept i fotografije: Maja Petrović autorka bloga “Vitki gurman”.
Više zdravih i ukusnih recepata, od namirnica koje su afrodizijaci, možete pronaći u njenoj knjizi Gurmanske veze.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari