Ako želite zdravo da se hranite onda definitivno treba da iz izshrane izbacite konzervirane namaze koji su puni aditiva, konzervanasa, kalorija i soli - sastojaka koji štete kako vašem zdravlju, tako i dobroj liniji. Dakle, zaboravite na raznorazne paštete, krem sireve, dresinge za salatu, kupovne soseve...
U današenjm postu naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva nekoliko brzih i jednostanvih recepata za zdrave namaze koje možete jesti bez griže savesti!
Osim što su izuzetno zdravi, ovi namazi su i posni tako da ih možete uvrstiti u svoj jelovnik tokom godišnjeg posta. Uskoro se zavr[ava uskršnji post, a ako su Vam ponestale ideje šta da jedete, evo nekih predloga.
Ovi namazi su pre svega zdrave varijante mrsnih, nemaju konzervanase i aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previ[e skupi. Možete ih koristiti za doručak uz neki zdraviji hleb i salatu, zatim kao dodatak salatama umesto ulja ili za filovanje palačinki.
1. Pašteta od tune - 1 tunjevina oceđena od ulja, manja glavica crnog luka, sremuš po ukusu, 5-6 maslina, šaka svežeg peršuna. Sve stavite u blender i dobro usitnite dok se ne stvori masa slična pašteti.
2. Suncokretov namaz - 200 g sirovih semenki suncokreta, 1-2 kašike maslinovog ulja, malo morske soli, svežeg peršuna. Semenke propržite minut-dva na suvom tiganju. Sameljite ih u mlinu ili u blenderu dok ne počnu da puštaju ulje i ne pretvore se u puterastu masu, dodajte ostale sastojke i dobro sjedinite.
3. Humus - 200 g sirove leblebije potopite uveče u vodu i ostavite da prenoći, ujutro kuvajte dok ne omekšaju, oko sat vremena, pa dodajte ostale sastojke i sjedinite lepo. Dodajte začine po želji - beli luk 3 čena, limunov sok od pola limuna, malo soli, tahini 2-3 kašike, po želji biber, alevu papriku, bosiljak, đumbir, čili, zavisi šta volite.
4. Taan ili susamov puter - 200 g susama propržite na suvom tiganju i izblendirajte sa maslinovim ili susamovim uljem, kao i kod prethodnog namaza, dodajte malo soli.
5. Slatki namaz od rogača i suncokreta - Suncokretove semenke oko 200g samleti kao i za slani namaz, dok ne počnu da puštaju ulje, zatim dodajte jednu do dve kašike meda, pa kad se to lepo sjedini dodajte rogač, oko 3 supene kašike. Možete i smanjiti količinu meda i rogača u zavisnosti od toga koliko volite slatko.Ovaj namaz je odličan za filovanje palačinki.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
Foto: femina.cz, foodfacts.org, Pinterest
NAJPOPULARNIJI Komentari