Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Telo i duh

Rogač - najbolja prirodna zamena za rafinisani šećer

Rogač, pomalo zaboravljena namirnica, koje se većina nas  seća iz detinjstva jer su nam bake pravile razne kolače sa ovom biljkom.

Potiče iz mediteranskog područja gde se uzgaja najmanje 4000 godina. Danas se gaji u celom svetu, lako se uzgaja i ne zahteva puno pažnje.

Najčešće se koristi u kulinarstvu, a njegove blagodeti za organizam su višestruke. Utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL), smanjuje rizik kod osteoporoze, karcinoma debelog creva, pogodan je kod osoba obolelih kod dijabetesa.

Naša sradnica Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva koje su to još prednosti konzumiranja rogača - pogledajte i nabavite ga još danas!

 

Rogač pripada leguminozama, jer se seme nalazi u mahunama koje rastu na drvetu. Slatkog je ukusa, sadrži 44-62% šećera, uglavnom fruktozu, pa se može koristiti kao zaslađivac u raznim kolačima. Izuzetno je aromatičan i služi kao zamena za kakao.

Brašno rogača se koristi u prehrambenoj industriji kao stabilizator, sredstvo za potamnjivanje. U domaćinstvu se koristi kao zamena za kafu, kakao, razne vrste pudinga i kolača. Koristi se i u dečjoj hrani kao dodatak i pogodan je u ishrani najmlađih jer retko deluje kao alergen.

Odličan je izvor kalcijuma,100 g rogača ima 352 mg Ca, a od drugih minerala sadrži gvožđe, magnezijum, cink, fosfor, mangan, selen, od vitamina najviše ima vit.B6, a bogat je i biljnim vlaknima. 

Pored svojih aromatičnih osobina poseduje i neka lekovita svojstva.

Utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL), smanjuje rizik kod osteoporoze, karcinoma debelog creva, pogodan je kod osoba obolelih kod dijabetesa.

Ne sadrži oksalnu kiselinu što je bitno za osobe koje imaju bubrežni kamenac čiji je sastav kalcijum oksalat, pa treba da izbegavaju namirnice koje ga imaju kao što je čokolada. Za ove soobe rogač je odlična zamena za čokoladu.

Takođe, rogač je dobra zamena za kakao osobama koje su oboleli od gihta i ne smeju da unose purine. Koristi se i kod dijareje, jer sadrži tanine, pektine i sluzave materije koje za sebe vezuju toksine.

Rogač ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina i teobromina, pa se može koristiti uveče pred spavanje.

Naše mame i bake su ga mnogo višćete smanjiti upotrebu jedne od belih smrti u ishrani - rafinisanog šećera.

Evo i recepta za jedan divan puding za najmlađe, može da posluži kao dobra užina i za odrasle, što da ne?

Puding od rogača

U blender ubacite oko 50ml vode, 1 bananu, 1 kašiku suvog grožđa, 1 kašiku rogača i  pola kašičice kakaa i dobro sjedinite sve. Ako volite slađe možete dodati i 1 kašičicu meda ili maltexa. Ukrasite mlevenim bademima ili listicima badema.

Možete vi to same!

 

Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista

Kontakt: anita.alterov@gmail.com

Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
 

21.02.2015 13:39
 

Ne propustite

  • Novi načini upotrebe kristal šećera

  • Posne zamene za mlečne proizvode u pripremi jela

  • Zdrave zamene za slatkiše - reč nutricioniste

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Otkrijte najlepše letnje papuče: Vaš must-have za udobnost i stil

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

  • Spremni za plažu: Šta sve treba da se nađe u vašoj torbi?

  • Stavite OVO u svoj novčanik i delujte direktno na finansije: Moć svesne namere

  • Šta nam poručuju bolovi iz ugla emocija? Razumevanje telesnih signala

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Voće sa najvećim i voće sa najmanjim procentom šećera - napravite mudar izbor

Voće je zdravo i treba ga jesti što više - i to, naravno, sveže, jer tako čuva najviše vitamina i minerala potrebnih...
Scroll up