Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Recepti

Recept za ratatuj u tepsiji – francuska kuhinja – posno/vegetarijansko

Ovo obavezno morate da probate - ratatuj u tepsiji!

U pitanju je francuski recept koji se bazira na povrću - sočan je, ukusan i jako lak za pravljenje!

Uz sve to je izuzetno zdrav, a mogu ga jesti i osobe na postu i vegetarijanci.

Ukoliko želite da svom organizmu podarite obrok pun vitamina i minerala, da pročistite digestivni trak i napravite pauzu od teške masne hrane onda definitivno pogledajte recept sa uputstvom i saznajte kako se sprema ratatuj!

 

Potrebni sastojci:

Za sos:
1 crni luk,
2 šargarepe,
2 celera,
1 kašika putera i maslinovog ulja (za posnu varijantu umseto putera iskoristite biljni markarin),
2 čena belog luka,
1 žuta i 1 crvena paprika babura,
2 čili papričice,
800g paradajz sosa,
1 kašičica mešanih začina Provanse (ako nemate njih, možete upotrebiti neki drugi francuski začin),
So, biber,
6 svežih listova bosiljka
Seckano povrće:
2 žute tikvice
2 zelene tikvice,
2 patlidžana,
6 paradajza.

* Svo povrće iseckajte na što tanje kolutove.

Začinskli preliv: 2 kašike ulja, 1 kašičica isitnjenog belog luka, 1 kašičica iseckanih listova majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Korak 1: Ispecite paprike, ostavite ih da se napare 15min kako bi se lakše oljuštile. Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk iseckajte na sitne kockice; beli luk i listove majline dušice što sitnije; a obe vrste tikvice, patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine). Pečene paprike ogulite, očistite od semenki i iseckajte na kockice. 

Korak 2: Na vrelom maslinovom ulju i istopljenom puteru 10min dinstajte luk, šargarepu i celer, pobiberite i dodajte beli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mešavinom začina iz Provanse. Kuvajte sve zajedno još 20ak min.

Korak 3: Ubacite sos u blender, dodajte sveže listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu masu. Vratite smesu nazad u tiganj. Preko poredajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte mešavinom maslinovog ulja, belog luka i isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče 3 sata na 140 stepeni. Skinite foliju, pa pre serviranja vratite da se zapeče 45min na 180 stepeni.  Pospite svežim bosiljkom i poslužite. 

Ratatuj se obično ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hlebom. Prijatno!

Možete vi to same!

Fotografije: harbiyiyorum.com

29.04.2015 11:51
 

Ne propustite

  • 5 voćki i povrćki koje ste jeli na pogrešan način

  • Brzi tortilja sendviči sa povrćem i pršutom - recept

  • Recept za gambore u sosu od belog luka - posno

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 23.06.- 29.06.2025.

  • Čišćenje klime u stanu - uštedite novac ove sezone

  • Šta ne smete da zaboravite kada se pakujete za more?

  • Duhovno značenje onih koji nikada nisu slomili kost

  • Sve što sam prećutala u novoj vezi

  • Zabranjena morska avantura

  • Veštačka inteligencija i budućnost rada: Koja zanimanja su najugroženija?

  • Beogradske ulice ovog leta: Koji su haljine ultimativni modni hit?

  • Pravo vreme za bebu: ono što nauka prećutkuje

  • Pedikir inspo za Jun: Spremni za sandale!

  • Inkontinencija: prirodan pristup i prevencija

  • Omiljena kupališta u Beogradu: Osveženje čeka!

  • Kako prestati sa grickanjem noktiju? Praktični saveti i dublji uvidi

  • Crvene flekice na koži: Šta nam poručuju i kako ih se rešiti?

  • Spas za kosu leti: Tajne duboke hidratacije

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

5 povrćki koje vam pomažu u borbi sa kilogramima !

U sezoni izvanredne ponude raznog povrća mogu da se prave jednostavna i ukusna dijetalna jela, koja će na lakši način...
Scroll up