Osobe koje redovno jedu morske plodove imaju zdravije srce i smanjen rizik od kardio-vaskularnih oboljenja. Morski plodovi su bogati mineralima, vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, osim toga imaju jako nizak broj kalorija, tako da su idealni za vas koji pazite na ishranu ili ste na dijeti.
Gambori sadrže cink, jod, selen koji je dobar za imuni sistem i optimalan rad štitne žlezde, malo masnoća, visok nivo vitamina B12 i samo 100 kalorija na 100 grama.
Treba li da vam damo još razloga zbog kojih treba da jedete morske plodove?
Ako je ovo bilo dovoljno da vas ubedi onda je pravi trenutak da otkrijete i fantastični recept za gambore u sosu od belog luka- ukusno i zdravo, a sprema se očas posla!
Potrebni sastojci (4 manje/2 veće porcije):
Kašika i po maslinovog ulja (20ml),
500g očišćenih gambora,
Malo soli,
6 čena sitno seckanog belog luka,
Pola kašičice tucane ljute paprike (ko voli ljuto, može i više),
30g maslaca, iseckanog na 4 kocke,
3 kašike limunovog soka,
1 kašika soka iz tegle kapra,
100g iseckanog peršuna,
Malo vode.
Priprema:
Korak 1: Pripremite sve sastojke. Sok iz tegle kapra saspite u limunov sok. U zagrejani tiganj sipajte maslinovo ulje i sačekajte da se dobro zagreje. Ubacite gambore da se dinstaju. Posolite.
Korak 2: Kada su gambori polugotovi dodajte beli luk i tucanu papriku i na minut proprižite sve zajedno. Dodajte mešavinu soka od limuna i kapra, jednu kockicu maslaca i pola mere peršuna. Kada se prva kockica maslaca istopila dodajte i ostale i smanjite temperaturu. Probajte da li je slano i po potrebi dosolite.
* U ovaj recept ide puno belog luka, i ako stavite manje od bar 6 čena, onda nemojte ni da ga zovete ,,gambori u sosu od belog luka’’ !
Korak 3: Na kriške tosta poredajte gambore. U sos koji je ostao u tiganju dodajte malo vode, pustite da prokuva i prelijte po gamborima. Umesto tosta možete ih pomešati sa pastom ili napraviti rižoto. Izbor je na vama.
* Ukoliko želite posnu verziju ovog recepta, umesto maslaca iskoristite biljni margarin.
I to je to! Lako i jednostavno, aaaaa tako ukusno! Prijatno!
Možete vi to same!
Fotografije: foodnetwork.com
NAJPOPULARNIJI Komentari