Sa prvim hladnim danima stižu nam i prehlade. Deca se ponovo vraćaju u vrtiće i škole, svi postajemo mnogo aktivniji, viđe se krećemo među ljudima, samim tim je koncentracija virusa veća i podložniji smo prehladama.
Zdrava ishrana je dobar i siguran način da se ublaže simtomi prehlade.
Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam u današnjem tekstu daje korisne savete kada je u pitanju ova tema.
Pogledajte šta treba, a šta ne da konzumirate tokom sezone prehlada i gripa.
Pre svega preporučuje se što veći unos tečnosti i lagana ishrana poput domaće supe, čorbe, ribe, piletine, ćuretine, dosta voća i povrća.
PREPORUČENE NAMIRNICE
1. Beli luk - Ima veliku lekovitu vrednost, antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Trebalo bi da bude obavezan sastojak svih vrsta jela i salata. Koristite ga u sirovom stanju, što manje usitnjenog jer set ako najviše iskorišćavaju njegova blagotvorna svojstva.
2. Paprika, senf i ren - Pomažu lučenje sekreta iz nosa i smanjuju zapušenje. Paprika je bogata vitaminom C, pa ima ulogu u povečanju otpornosti organizma.
3. Đumbir - Ima protivupalno dejstvo u kineskoj medicini se preporučuje u vidu čajeva. Isecite komad đumbira oko 2 cm duzine i kuvajte par minuta u 2dl vode i prohlađen pijte kao čaj, zasladite medom.
4. Čajevi - Topao čaj zaslađen medom izaziva znojenje što je deo terapije u stanjima kao što je prehlada. Čajevi su bogati antioksidansima koji sprečavaju i ublažavaju simptome prehlade. Preporučuju se čajevi od kamilice, hibiskusa, zove. Čajevi za ublažavanje kašlja su beli slez i lipa, a oni koji olakšavaju iskašljavanje su jagorčevina, timijan, bokvica.
5. Med - Svima je poznato da je med prirodni antioksidant, poseduje antibakterijska i antiupalna svojstva. Najbolje je koristiti lipov med.
6. Sokovi od voća i povrća - Prirodno ceđeni sokovi od voća i povrća sadrže značajne količine vitamina C, beta karotena i mineralnih materija koji povećavaju otpornost organizma prema infekcijama. Preporučuje se limunada (sa toplom vodom i medom umiruje upaljeno grlo), zatim sok od pomorandže, grejpa, jabuke, šargarepe, cvekle, spanaća.
NAMIRNICE KOJE TREBA IZBEGAVATI
1. Masna hrana i hrana bogata skrobom - Teško se vari i usporava imuni sistem;
2. Alkohol i kofein - Deluju kao diuretici i potpomažu gubljenje tečnosti što tokom prehlade i gripa nikako nije dobra stvar!
3. Mleko - U slučaju pojave visoke temperature kada dolazi do nakupljanja sluzi treba isključiti mleko iz ishrane jer otežava izbacivanje sekreta.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari