Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Postoje parovi koji se jednostavno dopunjavaju, izvlače najbolje iz onog drugog i u zajedničkom spoju daju najbolju kombinaciju.
Tako je i sa hranom! Postoje namirnice koje vam daju nebrojeno mnogo benefita kada ih jedete same, ali postjau prava nutricionistička blagodet u kombinaciji sa drugim.
Raznovrsna ishrana je najbolji put ka zdravlju, a dijeta koja podrazumeva raznovrsnost namirnica najzdraviji put ka vitkoj liniji.
Nutricionisti zato skreću pažnju na različite kombinacije namirnica koje bi trebalo da uvedete u svoju svakodnevnu ishranu.
Izdvajamo naših top 5 nutritivnih parova!
1. Paradajz i avokado - Obo je jedna od najboljih nutri kombinacija kada je ishrana u pitanju. Ukoliko ste ljubitelj meksičke kuhinje, ovaj par vam je već poznat od ranije.
Zašto ih kombinovati? Zbog smanjenja upalnih procesa.
Dobra vest je da zrave masnoće iz avokada imaju neverovatno dobar uticaj na apsorpciju likopena - antioksidantnog jedinjenja koje paradajzu daje njegovu crveno-narandžastu nijansu. Pod uticajem masnoća iz avokada, organizam pospešuje i povećava nivo apsopcije likopena - jednog od najboljih prirodnih prevencija raka, različitih upalnih procesa, kao i nekih oboljenja uzrokovanih starenjem kao što je katarakta. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu paradajz u kombinaciji sa avokadom apsorbuju 4 puta više ovog blagotvorenog jedinjenja!
Zato napravite umak od svežeg paradajza i avokada i učinite svom organizmu veliku uslugu!
2. Zeleni čaj i limunov sok - Da, ispijanje zelenog čaja sa limunom je zaista pravo uživanje, ali limunov sok pored toga povećava i zdravstvene benefite zelenog čaja.
Zašto ih kombinovati? Zbog bolje apsorpije antioksidanata.
Dodavanje citrusnog soka povećava apsorbovanje antioksidansa zelenog čaja - katehina. Pošto ovom antioksidansu odgovara kisela sredina želudca, limunov sok povećava njegovu apsopciju za 6 puta! Takođe, neka jedinjenja zelenog čaja (oksalati) sprečavaju apsopciju gvožđa iz hrane, dok limun smanjuje ovo dejstvo.
Svako jutro minut do 3 minuta pijuckajte zeleni čaj, ali nikako duže od toga, jer dužim stajanjem zeleni čaj ispušta gorčinu. Nakon toga dodajte limunov sok - što više to bolje i dovršite svoju šolju čaja.
3. Testenina i sirće - Dešava se i najboljima - taman štš ste završile sa obrokom, već osećate glad.
Zašto ih kombinovati? Da biste bili siti duže vreme i smanjili apetit.
Beli hleb, paste i krompir su namirnice koje snižavaju krvni pritisak i dokazano studijama povećavaju osećaj gladi. Zato, ne treba da vas čudi kada brzo posle obilnog obroka osetite potrebu za slatkišima ili grickalicama. Srećom, istraživanja su pokazala da sirće smanjuje napade gladi i daje organizmu energiju, držeći nas duže sitim. Takođe, sirće povećava osetljivost na insulin tokom unosa obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata kod osoba dijabetesom tipa 2, dok mala količina sirćeta (kaška, dve) imaju isti efekat kod potpuno zdravih osoba.
Sledeći put kada budete spremale hladnu salatu sa testeninom, napravite dresing čiji će jedan od sastojaka biti sirće. Takođe, preporučuje se i balzamiko sirće koje možete koristiti samo, bez ikakvih dodataka, kao odličan, zdrav i ukusan preliv vaših jela!
4. Obrano mleko i banane - sjajna kombinacija za zdravlje i jačinu kostiju.
Zašto ih kombinovati? Za jače kosti.
Svi dobro znamo da su mlečni proizvodi bogati kalcijumom - mineralom ključnim za jačinu i zdravlje kostiju. Ali, da li ste znali da namirnice poput špargle, praziluka, crnog i belog luka, banane i pšenice sadrže visok nivo inulina - vlakna zaslužnog za veću apsorpciju kalcijuma. Kombinujte ove namirnice i dobićete pravi recept za zdrave kosti!
Napravite hranljivi smoothie kombinujući banane, ovsenu kašu i mleko (najbolje pirinčano ili bademovo) i podarite svom organizmu zdravu užinu za jake kosti!
5. Riba i crno vino - Grilovana bela riba i čaša ohlađenog crnog vina za večeru? Da, molim!
Zašto ih kombinovati? Za poboljšanje zdravlja srca.
Studije pokazuju da polifenol - antioksidans iz crnog vina sprečava propadanje dobrih omega-3 masnih kiselina zaslužnih za dobro zdravlje srca! Umerena konzumacija crnog vina (jedna čaša za žene, dve čaše za muškarce) uz porciju rube bogate omega-3 masnim iselinama (losos, pastrmka, tuna ili haringa) povećava nivo dobrih masnoća koje poboljšavaju rad i štite zdravlje srca.
Izgrlujte file neke od preporučenih vrsta riba i sipajte sebi čašu omiljenog crnog vina i dobile ste idealnu večeru za svoje srce!
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari