Ukoliko se premišljate i niste sigurni šta spremiti za novogodišnju trpezu, imamo rešenje. Predstavljamo vam klasičan recept koje većina ljudi obožava tokom praznika i koji će obradovati vašu porodicu i prijatelje. Novogodišnja trpeza mesto je okupljanja bliskih ali i daljih rođaka i prijatelja koje dugo niste videli i jasno je zašto želite da sve bude savršeno! Pripremili smo za vas ukusni recept koji se sastoji od pečene ćurke, a predlažemo da dodate ukusne krompiriće, čorbu od povrća, i naravno, dezert.
Recept sledi u nastavku!
NE PROPUSTITE: SOČNE MILANEZE NJOKE - IDEALNI RECEPT ZA PORODIČNI RUČAK
Ćuretina je specifična jer se koristi mast od guske u kojoj se polako, unutar rerne peče krompir. Kožura koja se uhvati na ćuretini je fantastična i sigurno će obradovati vaše goste ako su pravi gurmani!
Potrebni sastojci:
4,5 kg ćuretine
100 g neslanog putera, otopljenog
35g brašna
125 ml suvog čerija
1 narandža, iseckana na kolutove
100 g sušenih brusnica
2 kašike maslinovog ulja
1 belog glavica luka
125g guščije masti
100 g seckanih suvih smokava
1 zelena jabuka, krupno narendana
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevene aleve paprike
1 kašika iseckanog lista ruzmarina
1,5 kg krompira
Za krompir:
3 kašike običnog brašna
1 beli luk
2 kašike morske soli
1 kašika iseckanog lista ruzmarina
Sitno narendana kora 1 pomorandže
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 180°C.
Dinstajte luk dok ne omekša, a zatim u luk dodajte ostatak voća i promešajte. Tako ćete dobiti finu marinadu koja će dati božanstven ukus mesu. Sos od navedenih sastojaka zatim prebacite u vatrostalnu ili u glinenu posudu u kojoj ćete peći gusku. Krompir takođe može da odstoji u začinima sat vremena pre pečenja. Možete ga poređati pored ćurke kako bi upio i marinadu.
Zatim položite meso u vatrostalnu činiju. Ukoliko želite nadev možete napraviti i dan ranije kako bi meso unutar frižidera stojalo u njemu. Pecite sve dok viljuška kroz meso ne bude prolazila lagano i dodajte vodu po potrebi. Pred sam kraj pečenja dodajte u preostali sos brašno i mešajte kako bi nadev postao gust i kako bi njime u tanjiru prelili meso.
Prijatno!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari