Samoa kolač poznat je kao najbolji slano- slatki kolač na svetu, koji se služi uz kafu i u kom uživa čitava porodica. Izgleda vrhunski, ali nije komplikovan za pravljenje, pa smo rešili da ga uvrstimo među naše specijalitete koji su se našli na listi jesenjih recepata koje vredi isprobati.Reč je o čokoladnom kolaču koji liči na tortu i možete ga i tako zvati! Obogaćen je karamelom i upravo ga specifičan spoj ukusa izdvaja u prvi plan. Jednostavan je za pripremu i zato vas izazivamo da isprobate ovu slatku đakoniju!
Recept sledi u nastavku!
NE PROPUSTITE: ROMANTIČNA I UKUSNA - ČOKOLADNA TORTA SA CRVENIM VINOM
Potrebni sastojci za čokoladni deo kolača:
1 šolja granuliranog šećera (200ml)
2 kašike kakaa
2 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike biljnog ulja
3 velika jaja
1 šolja mleka
pola šolje skuvane crne kafe
Za pripremu fila:
Možete istopiti dva pakovanja karamele sa dve kašike putera što je ekonomičnije i jednako ukusno u poređenju sa pripremom karamele.
Za pripremu fila od kokosa:
Dva pakovanja istopljenih karamela
3 kašike kokosa u prahu
Nekoliko kapi ekstrakta vanile
1 šolja šećera u prahu
1 šolja mleka
Način pripreme:
Ukoliko imate jako duboku posudu za kolače možete ceo čokoladni kolač sipati i ispeći na 200 stepeni, a zatim preseći na tri dela, tako da dobijete tri kore. Ako ne, onda u manjim kalupima napravite tri zasebne kore.
U velikoj posudi umutite šećer, kakao, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U posebnoj posudi umutite jaja, ulje i mleko. Sipajte mokre sastojke u suve i lagano mešajte mikserom dok se ne sjedini i postepeno dodajte kafu.
Sipajte testo u pripremljene tepsije, podelite ga na tri dela i zatim pecite pola sata.
Dok se testo peče vi istopite karamele, pomešajte sastojke za fil od kokosa.
Kada se kolač ispeče mažite karamelom, zatim stavite drugu koru mažite kokosovim filom, dodajte treću koru i sve premažite ostatkom dva fila. Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač ohladi i poslužite.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari