Laminghton kolač na našim prostorima poznat je kao čupavac, sočan kolač sa malom količinom čokolade koji većina deca obožava. Pritom je jednostavan i lak za pravljenje, te ne zahteva mnogo vremena. Veruje se da su ovi klasični australijski kolači dobili ime po lordu Laminghtonu kojem su se služili nakon ručka tokom 19. veka. O kvalitetu ovog kolača svedoči činjenica da se pravi širom sveta dva veka kasnije sa ograničenim brojem sastojaka koji su vrlo povoljni i svuda su dostupni.
Recept za ukusan Laminghton kolač je pred vama.
NE PROPUSTITE: DANSKO ČAJNO PECIVO - RECEPT
Potrebni sastojci:
1 šolja od 250ml rastopljenog putera
2 šolje granuliranog šećera
4 velika jaja
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
3 šolje belog brašna
2 kašičice praška za pecivo
Prstohvat soli
Deset kašika džema od maline ili jagode
Sastojci za čokoladnu glazuru:
6 redova tamne čokolade
3/4 šolje mleka
3 kašike putera
1 i po šolja šećera
3 kašike kakao praha
2 kašike ključale vode
200gr kokosa u prahu
Način pripreme:
- Uzmite dublji pleh i obložite ga papirom za pečenja, a zatim na papir pospite malo brašna. U velikoj činiji izmiksirajte rastopljeni puter sa šećerom.
- Dodajte lagano jedno po jedno jaje i vanilu a zatim mutite dok se ne sjedini.
- U činiju dodajte brašno za kolač, so i prašak za pecivo.
- Kada dobro izmešate sastojke prospite ih u pripremljen pleh i stavite u rernu na 220 stepeni. Dopustite kori da se ispeče i postane zlatno žuta, za to je potrebno oko pola sata. Zatim je prevrnite na sto i iscite vodoravno, tako da od nje napravite dve kore.
- Jednu namažite željenim džemom i preklopite drugim delom kore, kao kada pravite tople sendviče.
- Rastopite čokoladu i ulijte mleko na tihoj vatri i zatim dodajte lagano i druge sastojke potrebne za pravljenje preliva. Jedino kokos ostavite u posebnoj činiji.
- Kolač po kolač uvaljajte u čokoladu i zatim u kokos, kako bi se zalepio. Kolače ostavite u frižideru da se ohlade i da se čokolada na njim stegne i dobro upije i zatim poslužite.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari