Pravilna ishrana može da podrazumeva ukusne namirnice i obroke u kojima se uživa, a da pritom ne morate dati pravo malo bogatstvo za formiranje jelovnika sa kojim je mršavljenje lako. Poznata nutricionistkinja Kerry Torrens inspirisana ukusnim obrocima u kojima svi, bez obzira na kilažu uživaju, a opet upoznata sa gojaznošću kao ubicom imuniteta i samopouzdanja sastavila je dijetu. O da, reč je o sedmodnevnoj dijeti koja se pokazala kvalitetnom tako da se prenosi širom sveta i pomaže ljudima da smršaju lako!
Saznajte je u nastavku!
NE PROPUSTITE: NAUKA OBJAŠNJAVA KAKO ČOKOLADA POMAŽE U MRŠAVLJENJU
Letnji meseci mogu biti naporni, pogotovo kada se poslepodne vraćate sa posla. Visoke temperature remete i usporavaju ljude sa normalnom težinom. Damama i muškarcima sa prekomernom telesnom težinom zadaju dodatnu glavobolju, povećavaju pritisak i pospešuju vrtoglavicu tako da vam se ne izlazi iz kuće.
Mi vas razumemo i predstavljamo sedmodnevnu letnju dijetu uz koju se lako mršavi.
Pre nego što vam saopštimo plan ishrane, želimo da vam kažemo da je važno odreći se slatkiša i prevelike količine kofeina u narednih sedam dana. Nutricionistkinja preporučuje da se desetak dana pre početka dijete odreknemo ovih nezdravih navika, ali svi znamo da je teško odoleti čokoladici ili jutarnjoj kafi. Zato je naš savet da makar budete umereni u konzumiranju kofeina i slatkiša pripremajući svoj organizam za zdrave i hranjive materije.
Ponedeljak
Uh, ko još voli radni ponedeljak a ukoliko niste jutarnji tip osobe koja ima svoj raspored i izdvaja dvadesetak minuta samo za kuhinju, imamo rešenje! Više ne morate preskakati doručak ali se i dalje možete izležavati desetak minuta duže u krevetu.
Predlažemo vam da u nedelju u popodnevnim ili večernjim časovima napravite palačinke od tamnog brašna na maslinovom ulju. Možete ih premazati medom i na brzaka utoliti glad i pritom želju za slatkišima. Med sadrži vitamin B i antioksidanse koji jačaju vaš imunitet.
Nakon doručka a sve do ručka, umesto nezdrave užine iz kesice izaberite bobičasto voće. U zimskim mesecima urme mogu poslužiti, jer će vas zasladiti i pritom ojačati organizam ali i pospešiti metabolizam. Tako da crevna flora počne bolje da funkcioniše, osećaćete se aktivnije i brže sagorevati masti uz tri do pet urmi na dnevnom nivou. Naravno, tokom leta u obzir dolaze i višnje, trešnje, grožđe, maline ali i orašasti plodovi.
Ručak treba da bude klasično ali zdravo pripremljen. Izaberite svoje omiljeno meso i obarite ga. Na meso veličine šake potrebne su vam dve šake povrća, kojeg tokom letnjih meseci ima u izobilju. Šta vam od povrća prvo zamiriše time se počastite, napominje nutricionistkinja.
Večera treba da bude lagana i podrazumeva smuti od voća, mleka i čia semenki. Potrebna vam je kafena kašikica čia semenki , 250ml mleka i vaše omiljeno voće. Izgnječite voće unutar šolje ili sve sastojke lepo izblendirajte, ostavite na petneastak minuta u frižideru da se ohladi i uživajte u ukusu.
Utorak
Kada se probudite u utorak možete takođe odložiti svoj alarm, jer ćete doručak pripremiti za svega nekoliko minuta. Porazumeva se da ste prethodnog dana sebi obezbedili omiljene žitarice za pripremu kašice. Mešajte puna zrna žitarica koje vam inače prijaju i pomešajte ih sa jogurtom ili mlekom.
Nemojte da vas prevari izgled kaše, zapravo pola šolje žitarica je sasvim dovoljno i zasitiće iako to ne deluje na prvi pogled.
Imate li vremena za pripremu ručka?
Ispecite pileće belo meso ili batak u rerni ali sa vrlo malo maslinovog ulja. Izgrilujte šaku pečuraka i izdinstajte dva krompira. Ako niste navikli na dinstatnu hranu učinite je primamljivijom dodavajući malo kurkume i drugih začina po želji.
Užina ovog puta podrazumeva jednu kiselu ili slatku jabuku, odnosno crvenu ili zelenu- izbor je na vama!
Nemojte večerati kasno utorkom jer je zakazan proteinski obrok koji može biti težak za stomak. Reč je o dva kuvana jaja koja će vas održati sitim tako da u toku večeri ne posegnete za grickalicama i slatkišima.
Sreda
Vreme je za musli, ali ne musli iz prodavnica koji može imati zaslađivače unutar sebe. Napravite svoj, kućni musli mešajući omiljene žitarice sa medom. Zatim činiju otpornu na toplotu spustite u rernu i ostavite desetak minuta na 150 stepeni. Žitarice i med će se karamelizovati tako da dobijete zdrav i sladak obrok, sličan kupovnom musliju.
Posle slatkog doručka preskačemo užinu i za ručak jedemo tri kuvana jaja sa činijom zelene salata. Iseckajte listove zelene salate na sitne deliće i zaista napunite činiju, primetićete da vam se nakon nekoliko zalogaja otvara apetit. Pritom zelena salata vrši blagi detoks tela i odmara vaš želudac od teške hrane.
Vreme je za užinu, počastite sebe slatkom bananom ili ponovite obrok od jutros. Ukoliko izaberete musli, za večeru pojedite jednu jabuku. U suprotnom možete uživati tokom večere u tunjevini.
Četvrtak
Možete ponoviti doručak od juče, jer verujemo da vam nedostaju slatkiši kojima svakodnevno morate odolevati.
Za ručak nas ovaj put čeka humus, koji možete kupiti u obližnjoj prodavnici. Namažite ga na crni hleb i popijte nakon ručka čašu ceđenog voća. Nutricionistkinja preporučuje ceđeni limun pomešan sa narandžom i đumbirom. Zato što će đumbir podstaći mršavljene i okrepiti organizam, dajući vam dodatnu snagu za izvršenje svih planiranih obaveza.
Dva parčeta prepečenog tosta i šolja jogurta četvrtkom mogu biti lagana večera koja će pripremiti organizam za san i odmor.
Petak
Ovog puta vreme je za nešto obilniji doručak koji podrazumeva tri do pet tanko sečenih parčića šunke i jedno kuvano jaje. Ukoliko ne možete da odolite hlebu dozvoljeno je jedno parče.
Petkom imamo letnji ručak koji je jednostavan za pravljenje i većina ljudi ga voli. Reč je o krompir salati u koju na kraju možete dodati sitno sečene liske španaća. Kako vam krompir salata ne bi bila suva začinite je i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
U toku poslepodneva počastite se crvenim voćem.
Prema iskustvima dama petkom obično većina njih uživa u ostacima od ručka, odnosno krompir salati. Ako imate malo slobodnog vremena na papiru za pečenje unutar rerne možete ispeći sebi omiljeno parče ribe.
Subota
Subota je poslednji dan vaše dijete u kom možete isprobati zanimljivu i ukusnu kašu od kvinoje. Potrebna vam je kašika kvinoje, kašikica cimeta i jedna kašika meda kao i 300ml mleka. Ovako pripremljena kaša bogata je gvožđem i mineralima, tako da ojača krvnu sliku.
Ukoliko napravite više kaše možete je iskoristiti u nedelju za doručak ili popodnevnu užinu.
Za ručak možete počastiti sebe sa 300gr lososa sa roštilja ili ribljih pljeskavica. Pored ribe ispecite na roštilju dva krompira.
Užina ovaj put podrazumeva orašaste plodove i kikirike, a večera je krajnje lagana i priprema vas za nedeljni ručak. Izrendajte svežu cveklu i šargarepu i ostavite ih na nekoliko minuta da se ohlade u frižideru.
Nedelja
U nedelju vam nutricionistkinja savetuje lagani doručak a zatim se možete prepustiti svom omiljenom nedeljnom ručku.
Želja za slatkišima se sigurno smanjila u ovih sedam dana i bilo bi idealno kada bi im odoleli u nedelju. Nemojte se prejedati, nastavite da vodite računa o svojoj ishrani i nikako ne preskačite doručak kako bi bili zdravi i pravilno mršavili.
NE PROPUSTITE: NAJBOLJA DIJETA ZA UBRZAVANJE METABOLIZMA
Javite nam utiske!
NAJPOPULARNIJI Komentari