Vreme je za ukusne i zdrave palačinke koje mogu zameniti čitav jedan obrok. O da, ovaj put vam ne pričamo o slatkim đakonijama koje dodaju kilograme i lepe se za vaše butine ili stomak. Pred vašim očima je ukusan i zdrav recept za palačinke i to palačinke u karakterističnoj zelenoj boji kojima ćete oduševiti decu i goste. Zelene palačinke su idealan obrok za nemirne mališane koji uporno odbijaju zdravu hranu, a ukoliko ispečete nekoliko komada više, uživaće čitava porodica.
Recept sledi u nastavku, pravimo zelene palačinke!
NE PROPUSTITE: Ukusno i lako - čokoladni banana mafini
Sastojci:
300gr španaća
100 gr šargarepe
3 mlada luka (može i praziluk ukoliko ga volite)
1 ceđenilimun
1 jaje
1 puna šolja brašna
1 šolja mleka, ako trenutno nemate mleko kod kuće može kisela voda
300 gr mladog kozjeg ili kravljeg sira (iznječite ga ili upotrebite sitan sir)
So, biber
Maslinovo ulje
Foto: izvor
Način pripreme:
Najpre je potrebno pozabaviti se zelenišom, pa tako ubacite u blender španać, šangaprepu i luk ili ih jednostavno iseckajte nožem. Prebacite ih u veliku činiju i ostavite desetak minuta kako bi otpustili svoje sokove i postali ukusniji.
Zatim u smesu dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i sve sastojke dobro izmešajte!
Nastavite sa dodavanjem klasičnih sastojaka za pravljenje palačinki od jajeta pa sve do brašna a za kraj malo mleka. Lagano mešajući dosipajte mleko sve dok ne dobijete smesu poput čorbe.
Unutar dobijene smese za zelene palačinke dodajte prstohvat soli i bibera, i još začina po želji, poput belog luka u prahu.
Celokupnu smesu prelijte sokom jednog limuna, koji će vaše telo nahraniti C vitaminom i dati specifičan, privlačan miris palačinkama. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri - podrazumeva se tiganj prethodno namazan maslinovim uljem.
Prolijte smesu na tiganj, neka razmera prolivenog testa odgovara kutlači srednje veličine.Pecite palačinku dva do tri minuta na jednoj strani a zatim isto toliko na drugoj.
NE PROPUSTITE: Munchmallow kolač - recept
Zelene palačinke na kraju poslužite uz sitan sir koji se topi unutar toplog testa i daje mu božanstven ukus. Prijatno!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari