Sigurni smo da volite tortilje, jer uz pomoć njih, možemo da na najbrži mogući način napravimo slasan doručak ili bogatu večeru. Danas pravimo domaće tortilje od samo 5 sastojaka, koje mogu da pariraju onima iz restorana. Tortilje nam dolaze pravo iz Meksika, i zamenjuju mnogo peciva, pa i hleb. Domaće tortilje prave se za manje od pola sata! Naravno, pored standarnog recepta, podelićemo sa vama i neke ideje kako možete da napunite tortilje i poslužite ih članovima porodice ili prijateljima.
U nastavku, sledi recept za domaće, brze tortilje od samo 5 sastojaka!
NE PROPUSTITE: Recepti za ukusne i brze supe i čorbe koje ćete obožavati
Tortilja je vrsta peciva pravljena od brašna. Reč je o speficičnom somunu koji je tanak i mekan. Najjednostavniji recepti koriste samo brašno, vodu, masnoću i so, ali komercijalno proizvedene tortilje od brašna koje kupujemo u prodavnicama uglavnom sadrže prašak za pecivo i dodatke koji čuvaju svežinu peciva.
Danas pravimo tortilje koje su jednake onima koje kupujemo, samo su mnogo svežije i jeftinije!
Sastojci za domaće tortilje:
- 300 grama organskog brašna
- pola kašičice soli (možete dodati biber po ukusu)
- pola kesice praška za pecivo
- 4 kašike ulja
- 2 dl tople vode
Priprema
U jednu dublju posudu pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i promešajte. Zatim, dodajte ulje i vodu. Voda treba da bude topla, ali ne ključala. Napravite testo od ovih sastojaka. Testo će biti tvrđe, i ako vam treba još malo brašna, dodajte po potrebi. Testo treba da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata, a onda ga treba premesiti, tako da dobijete 11 jufkica. One treba da budu iste veličine (pibližno). Dok oklagijom razvijate jufke, prekrijte ostatak testa, jer se može stvoriti suva korica.
Na tiganju ih propržite dok ne dobiju boju. Savetuje se da ih pržite na suvom tiganju, bez ulja. One treba da se osuše i da se malo ispeku. Kada su tortilje gotove, možete da ih jedete odmah, a možete i da ih zamrznete. Ako ih čuvate u frižideru, potrajaće do četiri dana, a u zamrzivaču dosta duže.
Što se tiče punjenja, možete da kombinujete sve one sastojke koje imate u frižideru. Nama se veoma dopala kombinacija proprženog mlevenog mesa sa lukom, grilovanog povrća poput paprike i tikvica, a kao namaz koristile smo gvakamoli sos. Osim gvakamoli namaza možete da koristite i pavlaku ili neutralni sirni namaz. Ako volite ljutu hranu, isprobajte čili sos.
Mi smo pravili i savršeni pica umak, koji se sjajno može kombinovati i sa tortiljama!
NE PROPUSTITE: Tahini namaz od susama od samo dva sastojka - zdrav i ukusan
Uživajte u svakom zalogaju!
NAJPOPULARNIJI Komentari