Sigurne smo da su i vama knedle sa šljivama jedna od omiljenih poslastica - i to onih koje nas podsećaju na detinjstvo, i kolače koje su pravile naše mame i bake. Savršeno testo od krompira koje je mekano i dan posle, šljive koje se tope, i hrskave prezle i kristal šećer u koje uvaljamo knedle - nama pri samoj pomisli krene voda na usta! Zato smo i odlučile da sebe počastimo jednim takvima, a i vas receptom koji provereno uvek uspe. Recept je od Anine mame, a Ana je odlučila da Ivana i ona postanu majstori za knedle! Naravno, prvo smo otišle u našu omiljenu Idea radnju po sve potrebne sastojke, izabrale mekane i sočne šljive - baš onakve kakve treba da budu za knedle. Takođe, usput smo obavile još jednu nabavku - Idea radnje imaju novo odeljenje Porodična Apoteka, što nas je oduševilo, pa smo odlučile da se odmah na licu mesta opskrbimo vitaminima i svime što nam je potrebno. U Porodičnoj Apoteci možete naći vitamine, suplemente, sredstva za dezinfekciju, sve ono na šta tokom ovih meseci svi dodatno obraćamo pažnju. Nama se dopalo što ne moramo posebno do apoteke, i što smo uštedele vreme. A onda, kada smo završile i taj deo, pohitale smo pravac kuhinja, zasukale rukave i krenule sa pripremom knedli.
Tako vas u našem novom videu čeka najbolji recept za mekane i sočne knedle sa šljivama - isprobajte ga i javite nam utiske!
NE PROPUSTITE: Puslica kolač sa žutim filom
Klik na PLAY!
Sastojci:
1 kg krompira
200 g brašna
100 g prezli
2 jaja
2 kašike ulja
100 ml ulja ili puter
Šljive
Priprema:
Krompir oljuštite, operite i sitno naseckajte - kako bi se brže skuvao, pa stavite u šerpu sa vodom da proključa. Kuvajte dok sasvim ne bude mekan. U međuvremenu na tiganju ugrejte 100 ml ulja ili 80 do 100 g putera, pa kratko propržite prezle - 2 do 3 minuta. Ukoliko koristite puter, otopite ga i ugrejte na blagoj vatri kako ne bi izgoreo.
Kada je krompir skuvan, dobro ga ispasirajte dok je vruć, kako ne bi ostale grudvice. Zatim dodajte jaja, 2 kašike ulja i postepeno dodavajte brašno. Testo treba da umesite tako da ne bude tvrdo, da bude mekše, kako bi i knedle bile mekane.
Stavite vodu da proključa, pa formirajte knedle i odmah ih spuštajte u ključalu vodu, kako bi zadržale loptast oblik. Pre nego što oblikujete knedlu, dlanove namažite ulje da se testo ne bi lepilo, testo zahvatite kašikom, pa u sredinu stavite šljivu iz koje ste prethodno izvadili košticu. Dlanovima oblikujte knedle i spustite je u ključalu vodu.
Nakon što knedle isplivaju na površinu, kuvajte ih još ne duže od 2 do 3 minuta. Pomoću šupljikave špatule ih izvadite iz vode, pa ih uvaljajte u prezle. Ređajte knedle na poslužavnik, pa pospite kristal šećerom.
Ukoliko želite knedle možete da punite i malinama, ili nekim drugim voćem, a isto tako možete da ih dekorišete i poslužite sa džemom - mi smo izabrale džem od šumskih jagoda.
Prijatno!
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari